Η ανακοίνωση ότι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα είναι αντιπρόεδρος της νέας Επιτροπής, επιβλέποντας πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως η Ασφάλεια, η Μετανάστευση, η Εκπαίδευση και η Απασχόληση δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι λίγο για την Ελλάδα να παίρνει μια αντιπροεδρία στην Ε.Ε. Αυτό, βεβαίως, αποδεικνύει και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη και πόσο ευμετάβλητες είναι οι ισορροπίες. Βεβαίως, αν το δει κανείς και αλλιώς, είναι δείγμα και του πόσο αναβαθμισμένη είναι η θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δεν είναι τυχαίο αυτό: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να κερδίσει εκλογές και να είναι αυτοδύναμος με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, όχι εθνοκεντρική και λαϊκιστική. Έτσι, οι υπέρμαχοι της Ευρώπης έχουν μια ακόμα θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτό ήταν ισχυρό επιχείρημα για τον Μητσοτάκη στη συζήτησή του με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία είναι απολύτως του κλίματος Μακρόν. Και, όπως μαθαίνω, το «ντιλ» για την ελληνική αντιπροεδρία έχει κλείσει εδώ και εβδομάδες. Αυτό που ήταν υπό διαμόρφωση ήταν η σύνθεση του χαρτοφυλακία του κ. Σχοινά, ο οποίος έχει και το κομβικό πόστο της Μετανάστευσης, αλλά και το αναπτυξιακό της Απασχόλησης, κάτι που επεδίωκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments