Άκουσα με προσοχή τον Πρωθυπουργό μας, να εξαγγέλει και να επισημαίνει δράσεις και μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.
Σωστή η κατεύθυνση και νομίζω ότι υπάρχει θέληση, σωστό timing και γνώση.
Άκουσα ότι η επιχειρηματική δραστηριοποίηση κολοσσών και πολυεθνικών, θα φέρει και την ανάπτυξη μικρομεσαίων γύρω τους.
Εκεί έχω μια ένσταση ή αλλιώς να το πω πιο σωστά, χρειάζεται συμπληρωματικά και η τοπική ανάπτυξη.
Να το πάμε λίγο ανάποδα, από κάτω προς τα πάνω.
Η δραστηριοποίηση των μεγάλων στην εποχή μας, δεν αφήνει περιθώρια στην «μαρίδα», έχουν αλλάξει τα δεδομένα πλέον.
Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στην Βουλή των Ελλήνων, να δώσει λύση στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και δεν φταίω εγώ σε αυτό, αλλά τα αποτελέσματα τους.
Θεωρώ ότι οι τοπικές κοινωνίες και εξουσίες, οι δήμοι δηλαδή, έχουν πλέον αρκετή αυτοτέλεια και αυτάρκεια να ασκήσουν πολιτική και συγκεκριμένα να προκαλέσουν ανάπτυξη, υγιή με σταθερότητα και βάση και από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίθετα.
 
Και εξηγούμαι.

Ξέρουμε ότι πολλοί δήμοι και περιφέρειες έχουν στην διάθεση τους δεκάδες εκατομμύρια και πλέον μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων άλλα τόσα και με αρωγό και την δραστήρια ΚΕΔΕ. Σε αυτή την δύσκολη εποχή για την χώρα μας, θα πρέπει να τραβήξουν το κάρο οι τοπικές κοινωνίες και να προκαλέσουν τοπική ανάπτυξη μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με ΣΔΙΤ για παράδειγμα.

Ο καθένας με τα χαρακτηριστικά του και τα τοπικά πλεονεκτήματα του. Άλλος με τουρισμό, άλλος με εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ιστορία, άλλος με τον αθλητισμό, άλλος με την αγροτική παραγωγή, άλλος με την διαχείριση απορριμμάτων, άλλος με βουνό, άλλος με θάλασσα κοκ.
Όλα αυτά θα προκαλέσουν σταθερές νέες θέσεις εργασίας, μικρές ιδιωτικές τοπικές επενδύσεις και πιο ευέλικτη διαχείριση των καταστάσεων.

Με τον «Καλλικράτη-Κλεισθένη» έχουν θεσμοθετηθεί αυτά τα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να γίνει και το τελικό γενναίο βήμα από την πολιτεία, πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας, κυρίως όμως, αλλαγής νοοτροπίας των τοπικών παραγόντων. Οι δήμοι πλέον, με αρωγούς και τις περιφέρειες, μπορούν να προκαλέσουν τοπικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Και όχι μόνο, μπορούν να ασκήσουν και κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης, η Ακαδημία Πλάτωνος, που μπορεί να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ως «παγκόσμιο κέντρο Φιλοσοφίας».
 
Να πω και για την πόλη μου, στην οποία έχω εκλεγεί αιρετός, την Αγία Παρασκευή.
Σκεφτείτε τον Δημόκριτο, ως κέντρο στην ΝΑ Ευρώπη σε έρευνα και στην ρομποτική.
Σκεφτείτε την Βίλα Ιόλα, ως πολιτιστικό κέντρο.
Και άλλα πολλά, που τα κρατάω για τον εαυτό μου.
 
Σκεφτείτε την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων ή/και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τον έλεγχο πάντα της ευέλικτης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σκεφτείτε τους ορίζοντες για τα παιδιά μας και την γνώση που μπορούν να έχουν.
Σκεφτείτε τον πλούτο που μπορούμε να δημιουργήσουμε και να έχουν όλοι δικαίωμα στην εργασία.
Σκεφτείτε λίγο το μέλλον.
 

Facebook Comments