Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναλαμβάνει επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του γραφείου του Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη.

Όπως αναλυτικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Ένας σπουδαίος δάσκαλος της Νομικής Επιστήμης, ένας αποτελεσματικός Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένας βαθιά Αριστερός διανοούμενος, ένας πολύπλευρα ενεργός πολίτης: Ο Νίκος Παρασκευόπουλος αναλαμβάνει επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του γραφείου του Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στους δημοκρατικούς πολίτες. Γνωστός τόσο από την ακαδημαϊκή του πορεία όσο και από το τολμηρό του έργο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγήθηκε δύο νομοθετήματα – τομές για το νομικό πολιτισμό της χώρας μας: τον Νόμο για την αποσυμφόρηση των Φυλακών, ως υπουργός (γνωστό και ως «Νόμο Παρασκευόπουλου») αλλά και τον νέο Ποινικό Κώδικα, ως εισηγητής της πλειοψηφίας.

Και οι δύο κορυφαίες αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες συγκέντρωσαν τα πυρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ενώ ο φιλικός της τύπος δεν σταμάτησε, με παραποιημένες ειδήσεις αλλά και πλήθος fakenews, να τον στοχοποιεί προσωπικά. Παρά τη διαρκή «δολοφονία χαρακτήρα» που υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν έχει διστάσει ούτε στιγμή να υπερασπίζεται το έργο του, που συνιστά μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η μακροχρόνια ενασχόλησή του τόσο σε θεωρητικό-επιστημονικό επίπεδο, όσο και πρακτικά -από τη θέση του αρμόδιου Υπουργού- με ζητήματα Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων είναι ιδανική παρακαταθήκη για τον Έλληνα Ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Αριστερά στην Ειδική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE).

Ενδεικτικά, ο Νίκος Παρασκευόπουλος έχει διατελέσει:

Πρόεδρος Επιτροπών Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και για τα εξοπλιστικά.

Εισηγητής στη Βουλή για το νέο Ποινικό Κώδικα.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατά την περίοδο 2015- 2016 (εισηγήθηκε μεταξύ άλλων και το Σύμφωνο Συμβίωσης).

Ομότιμος Καθηγητής Νομικής, έχει διδάξει Ποινικό Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980.

Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μέλος πολλών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών. Μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών.

Δικηγόρος από το 1975, σήμερα Επίτιμος Δικηγόρος του ΔΣΘ.

Πρώην μέλος Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος -τρεις φορές- ΚΕΘΕΑ (θέσεις αιρετές). Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Μέλος Επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης (μεταξύ άλλων της Επιτροπής για τις Ποινικές Συμβάσεις).

Μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών «Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη».

Έχει συγγράψει πολλά βιβλία με θέματα από το Ποινικό Δίκαιο, την Ιστορία του Δικαίου και πολιτικοκοινωνικά, καθώς και άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Facebook Comments