Τη διατήρηση των θέσεων τους στα ελληνικά παρά το τεράστιο ράλι του προηγούμενου διαστήματος συστήνει στους επενδυτές η Societe Generale σε νέα της έκθεση και έτσι τηρεί στάση οverweight στους ελληνικούς τίτλους. 

Tο γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ οι δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα παραμένουν μεγαλύτερες στην Ελλάδα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία της ευρωζώνης. Η SocGen τονίζει πως υπάρχει ακόμα πολλή αξία στα ελληνικά ομόλογα για εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν ότι η αποστροφή στο ρίσκο θα παραμείνει περιορισμένη κατά το επόμενο έτος, με την ΕΚΤ να προχωρά σε πολιτικές που ενισχύουν αυτό το κλίμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εκτός από τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα αποτελούν ισχυρό buy, με το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των ιταλικών να αναμένεται να κινηθεί στις 70 μ.β κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Μπορεί η πορεία των ιταλικών ομολόγων να είναι πολύ καλή αυτό το έτος και ειδικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τα αστέρια της αγοράς ομολόγων είναι τα ελληνικά 10ετή με την απόδοσή τους να έχει υποχωρήσει από το 4,4% στις αρχές του έτους, στο μόλις 1,6%, ένα ράλι 280 μ.β.

Η SocGen επισημαίνει πως και τα υπόλοιπα ελληνικά assets έχουν σημειώσει πολύ καλή πορεία φέτος, με το ελληνικό ETF GREK να καταγράφει κέρδη της τάξης του 33% έως τον Αύγουστο με τους επενδυτές να ποντάρουν στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα και στην στροφή σε φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την πορεία των ελληνικών τίτλων ήταν το εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα για long Θε΄σεις σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα λόγω και των προοπτικών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλά και της Fed. Αυτό, όπως επισημαίνει, δικαιολογεί τις long θέσεις που πρέπει να έχουν οι επενδυτές στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Η SocGen επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει αξιοπιστία σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο έτσι ώστε να πετύχει συμφωνία για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2% το 2021. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΔΔΗΧ αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο κόστος που έχει η διατήρηση του μεγάλου cash buffer. H επιλογή της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά στην διατήρηση ενός cash buffer είχε θεωρηθεί από την τότε κυβέρνηση ότι θα εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Ωστόσο, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί έντονα, αυτή η επιλογή έχει γίνει πολύ ακριβή.

Σύμφωνα με την SocGen το Eurogroup είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ωστόσο κατά την άποψη της , παρόλο που κάποιες χώρες επιθυμούν την ασφάλεια που προσφέρει η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν η αποπληρωμή ολόκληρου του δανείου του Ταμείου, των 10 δισ. ευρώ περίπου, όσο συντομότερα γίνεται.  Οι συνθήκες στην αγορά ποτέ δεν ήταν τόσο ευνοϊκές για τον ΟΔΔΗΧ έτσι ώστε να ενισχύσει την ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων.

Αν και έχει καλύψει τον στόχο του 2019, ωστόσο ο Οργανισμός έχει πολλή ρευστότητα ( βλ. cash buffer) της οποίας η διακράτηση είναι ακριβή.

Σε ότι αφορά το QE της ΕΚΤ, η SocGen εκτιμά πως αν και λόγω rating τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο οι κανόνες είναι πολιτικοί και μπορούν να αλλάξουν. Δεδομένης της ισχυρής βελτίωσης του προφίλ χρέους της Ελλάδας, αυτό είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει. Όταν γίνει, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να μειωθεί κατά 20 μ.β περαιτέρω.

Η SοcGen θεωρεί πως τα ελληνικά ομόλογα οδεύουν προς την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα σε κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια, εάν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών ομολόγων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments