Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%.

Για την Eurobank και την Εθνική στις οποίες αναφέρεται πιο αναλυτικά η G.S, ο αντίκτυπος στα κέρδη εάν υπήρξε μόνο μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β θα ήταν της τάξης του 6% και του 3% αντίστοιχα. Ωστόσο το κλιμακωτό επιτόκιο φαίνεται πως θα εξουδετερώσει το χτύπημα για την Eurobank, αφού η G.S εκτιμά πως θα είναι μηδενικό, ενώ για την Εθνική αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία της κατά 1% (καθώς έχει πολύ χαμηλά αποθεματικά στην ΕΚΤ). Όπως αναφέρει η G.S η Eurobank και η Εθνική έχουν αυτή τη στιγμή αποθεματικά ρευστότητας  τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ της τάξης των 1,4 δισ,. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, μηδενικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) τόσο για τις δύο συστημικές τράπεζες όσο και για το σύνολο του ελληνικού κλάδου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments