Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μία εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση, δε θα ακούσετε από εμένα ψέματα και καταστροφολογία» απαντώντας έτσι σε ερώτηση για το στυλ της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει.

Αναφορικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και το αν θα πει ονόματα για τον νέο εθνικό εργολάβο σημείωσε ότι η εταιρεία που είχε το έργο είχε χαρακτηριστεί έτσι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άλλη ιδιοκτησία και πρόσθεσε «Που είχε εμπλοκή και στα ΜΜΕ, με την εφημερίδα μάλιστα να είναι φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι μία από τις αρτιότερες τεχνικά σε όλη την Ευρώπη, προσέθεσε και σημείωσε ότι χάρις στη συνεργασία το έργο έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς.

Στη συνέχεια ο νέος εργολάβος άρχισε να πετάει αετό, είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για καθυστερήσεις που κάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας στον νέο εργολάβο τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Μάλιστα ο ίδιος εργολάβος συνέχισε είχε ζητήσει όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές στην Αττική Οδό.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του για το θέμα είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση για την πράσινη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δήθεν οικολόγους που απλά πίνουν καφέ χωρίς καλαμάκι.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων να στρέψουν τη ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τους υδρογονάνθρακες δήλωσε ότι έπρεπε να γίνουν οι έρευνες, αλλά διαχώρισε την απόφαση για την αξιοποίησή τους.

Το θέμα είναι ανοιχτό, δήλωσε, στο πλαίσιο και της ευρύτερης συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Novartis και το αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής:

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην Ελλάδα.  Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και όχι σκευρωρία. Υπάρχει και έρευνα του FBI. Να μιλήσουμε και για τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που μιλούσαν για εσωτερική ενημέρωση από τις τότε κυβερνήσεις.

«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια, ότι του ταιριάζει για να μάθει ο ελληνικός λαός και το σκάνδαλο και τη σκευρωρία».

Σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επέμεινε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τις ελαφρύνσεις που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε χάσει τις εκλογές! Και εφόσον είχε πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων που δεν διεκδικούσε καθώς τις είχε πρόσφατα υπογράψει ο ίδιος! Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε για την ερώτηση και προχώρησε σε μία ανάλυση του θέματος του χρέους από το 2010.

Για το ενδεχόμενο να μειωθούν τα πλεονάσματα στο μέλλον προέβλεψε ότι δε θα είναι θετικοί οι δανειστές και στάθηκε στο πλεόνασμα των 37 δις από φόρους και δανεικά. για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα έως το 2022.

Για το θέμα ανανέωσε το ραντεβού για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε ερώτηση που αφορά τον μετασχηματισμό του κόμματος σε αρχηγικό, απαντώντας χαρακτηριστικά «Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών, δεν θέλω ένα αρχηγικό κόμμα. Αυτό θα ήταν εύκολο. Έχω διαγράψει μια σημαντική πορεία στα πολιτικά πράγματα του τόπου και της αριστεράς από μικρό παιδί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Π. Καμμένος μπορεί να συμπεριληφθεί στο κάλεσμα των προοδευτικών δυνάμεων, η πρώτη αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν «Τι θυμηθήκατε τώρα;» και συμπλήρωσε πως «Ο Καμμενος δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου».

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments