Yπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε στο 8μηνο. Επίσης, μόνο τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντικό, διότι μόνο στο σκέλος του ΦΠΑ, λόγω της μείωσης των συντελεστών, τον Αύγουστο το Γενικό Λογιστήριο περιμένει απώλεια εσόδων 100 εκατ. ευρώ.

Υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ την 3ετία 2016-2018

Εν τω μεταξύ, ανώτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι την τριετία 2016-2018 σωρεύτηκε υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ, το οποίο όδευσε στην ταχύτερη μείωση του χρέους και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την πραγματική οικονομία. Γι αυτό και στόχευση του υπουργείου είναι η καλύτερη κατανομή “οροφών” στις δαπάνες και η γενικότερη καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Με την πρακτική της υπερεκτίμησης των δαπανών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το διάστημα 2016-18 επιβλήθηκε έξτρα περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, μετά την διανομή των κοινωνικών μερισμάτων η λιτότητα η οποία ισοδυναμεί με «τέσσερις ΕΝΦΙΑ και κάτι».

Κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού το ΓΛΚ διαπιστώνει επίσης ότι στο τέλος της χρονιάς θα «περισσέψουν» πάνω 148 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μειωμένης αποδοτικότητας μέχρι σήμερα της ρύθμισης προστασίας πρώτης κατοικίας. Όπως είναι γνωστό μόλις τρεις αιτήσεις έχουν σταλεί στις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν η ρύθμιση ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητα τους τελευταίους μήνες του έτους είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν περισσότερα από δυο εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους καθώς η καταβολή των πρώτων επιδομάτων (για τις τρεις πρώτες αιτήσεις) θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ εκτίμησε σήμερα ότι στο τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος και ύπαρξη του οποίου δεν μπορούν να πιστοποιηθούν σήμερα. Αν υπάρξει έξτρα χώρος στα φανεί στα μέσα Οκτωβρίου, το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση εφόσον προκύψει έξτρα χώρος οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, αποκλειόμενης όμως της διανομής κοινωνικού μερίσματος.

Facebook Comments