Σύγκριση μεταξύ των δύο εμφανίσεων, Μητσοτάκη και Τσίπρα, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους» και ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να απευθυνθεί στο εσωκομματικό ακροατήριο και να στείλει το μήνυμα «είμαι εδώ».

Για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ τόνισε ότι εξασφαλίζεται ετήσιο όφελος 70 εκατ. ευρώ και βελτιώνεται η εικόνα της χώρας ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφορά του ότι εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τον ειδικό λογαριασμό. «Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει, αν υπήρχε, γιατί ο Ευ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε τον Χρήστο Σταϊκούρα;», δήλωσε για την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι εκείνος εξασφάλισε τη μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων με τον ειδικό λογαριασμό. Προσθέτοντας ότι η «λύση Τσίπρα» έμπλεκε διαφορετικά πράγματα: τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα χαρτιά της για τη Novartis η κυβέρνηση θα τα αποκαλύψει αύριο με τον κ. Πέτσα όταν ρωτήθηκε να δηλώνει ότι το ζήτημα αφορά τη Βουλή και σημείωσε ότι θα έχουμε θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κρατά τις θέσεις της και προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές της συνέπειες.

Αναλυτικά όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στην Ήπειρο.

Αποδεικνύει έμπρακτα ότι είμαστε διαρκώς κοντά στην ελληνική Περιφέρεια.
Στην επίσκεψη αυτή προτάσσει, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

Την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, με επίσκεψη στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Είναι η πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που θα παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, καθιστώντας την Περιφέρεια Ηπείρου μια «Πράσινη Περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του συνοδεύτηκε από τη μείωση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση απορριμμάτων κατά 10% για τους δήμους και 15% για τους πολίτες.

Την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, με επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Υπογραμμίζεται ότι το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Την ανάδειξη της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, με επίσκεψη στο χωριό Βίτσα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 θα έχει ολοκληρωθεί ο προκαταρκτικός φάκελος, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο 2021, θα κατατεθεί στην UNESCO και ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2014, αλλά ακολούθησε, δυστυχώς, μια μεγάλη περίοδος αδράνειας.

Την προώθηση ζητημάτων του πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερης σημασία είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αγρόκτημα της Ιερής Μονής Βελλά. Στόχος είναι η ανάδειξη της σύζευξης του πρωτογενή τομέα με την επαγγελματική εκπαίδευση και με την περιβαλλοντική μέριμνα. Το αγρόκτημα προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και πολίτες και συνεργάζεται με κτηνοτρόφους και παραγωγούς, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας και ωφέλειας στους κατοίκους της περιοχής, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε και Αγροτική Σχολή.

Για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του Δ.Ν.Τ.

Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την προηγούμενη Παρασκευή τους ομολόγους του στο Eurogroup για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν συνεχεία, έστειλε χθες σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάνουμε έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με πολλαπλά οφέλη για όλους:

1ον. Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού για 10ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

2ον. Θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3ον. Θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

4ον. Θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας.

5ον. Μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας.

Για την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ.

Με την ολοκλήρωση των εμφανίσεων των πολιτικών Αρχηγών στη ΔΕΘ, αναδείχθηκε η μεγάλη διαφορά στις προτεραιότητες και τον πολιτικό λόγο μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε συγκροτημένο σχέδιο με δωδεκάμηνο ορίζοντα, έτσι ώστε να κριθεί από τους πολίτες στην επόμενη ΔΕΘ. Ανέπτυξε το σχέδιο που φέρνει ανάπτυξη για όλους, νέο πλούτο στη χώρα, περισσότερες επενδύσεις και βέβαια περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με το σύνθημα «είμαστε εδώ». Επέλεξε να «ξεχάσει» τους πολίτες και να απευθυνθεί στο εσωκομματικό του ακροατήριο, αποδεικνύοντας πως δεν διδάχθηκε τίποτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου. Περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς να παρουσιάσει καμία πρόταση για το σήμερα και το αύριο και κατέφυγε, άλλη μια φορά, στο λαϊκισμό και στο ψέμα.

Ενδεικτικά, σημειώνω:

Είπε ότι εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού. Τέτοιος λογαριασμός, όμως, ουδέποτε υπήρξε. Και βέβαια ουδείς συμφώνησε, ή έστω ενημερώθηκε στην Ευρώπη. Αν υπήρχε γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε για το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού» τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;

Ο κ. Τσακαλώτος, που ήταν Υπουργός Οικονομικών δεν το ήξερε;

Και έπειτα: Αν είχαν συμφωνήσει σε αυτή την «ιδέα», γιατί ο κ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ερώτηση στον Επίτροπο Μοσκοβισί για το τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας; Θα ρωτούσε ο κ. Παπαδημούλης αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τα πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ, ή θα πανηγύριζε κάθε μέρα; Αλλά και επί της ουσίας, η δήθεν λύση του κ. Τσίπρα έμπλεκε ανόμοια πράγματα – τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ούτε λογαριασμός δημιουργήθηκε, ούτε τέτοιο ζήτημα συζητήθηκε ποτέ στο Eurogroup. Είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας ότι η σημερινή Κυβέρνηση ξέχασε όσα έλεγε ως αντιπολίτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς ό,τι υποστήριζε από το 2016, ό,τι ακριβώς δήλωνε πέρυσι στη ΔΕΘ, ό,τι έλεγε σε σειρά συνεντεύξεών του σε ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κι αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης συνοψιζόταν στη φράση δώστε μου λίγο χρόνο να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να θέσουμε το ζήτημα στην διάρκεια του 2020 και να πετύχουμε μειωμένα πλεονάσματα στο Προϋπολογισμό του 2021.

Αυτό το πλαίσιο έχει παρουσιάσει στις διεθνείς του επαφές και ως Πρωθυπουργός, αλλά και είναι πλέον φανερό από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται πλέον επισήμως στο τραπέζι.

Είπε, ακόμη, ο κ. Τσίπρας ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ξανάγινε ανέκδοτο. Ανέκδοτο ήταν οι μουσαμάδες που αυτός εγκαινίασε.
Εμείς υιοθετούμε τη λύση που υποστηρίζουν όλοι οι φορείς της πόλης έτσι ώστε να έχουμε και Μετρό και αρχαία, με το μικρότερο κόστος, το συντομότερο δυνατό.

Είναι, άλλωστε, η ίδια λύση που εφαρμόστηκε από την κυβέρνησή του για τα ευρήματα στο σταθμό Αγία Σοφία, όπως είχε γίνει και με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό της Αθήνας.

Προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να εξωραΐσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Την αλήθεια την ξέρουν καλύτερα οι εργαζόμενοι, καθώς στην διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε η υποδηλωμένη, η αδήλωτη εργασία, αλλά και η μερική απασχόληση. Και αυτή την κατάσταση επιχειρούμε να βελτιώσουμε, με τις διατάξεις που εισάγουμε στο διυπουργικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».

Εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας ικανοποιημένος από την δουλειά που έκανε η κυβέρνησή του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.  «Ξέχασε» τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που χαρακτήριζαν το κέντρο Υποδοχής στη Μόρια κολαστήριο και ντροπή. Όπως «ξέχασε» και το γεγονός ότι τη στιγμή αυτή διεξάγονται έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την OLAF και σε εθνικό επίπεδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Πρόγραμμα Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες

Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας κ. Zulkifli Hasan, ενώ το απόγευμα θα προεδρεύσει σύσκεψης με αντικείμενο την επεξεργασία του νέου Αθλητικού Νομοσχεδίου.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, στο πνεύμα ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, θα εγκαινιάσει την «Ώρα του Πρωθυπουργού» απαντώντας στη Βουλή ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Την Κυριακή το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer, σε συνέχεια της σημαντικής απόφασης της εταιρείας να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Facebook Comments