Θέσεις εργασίας για 2.550 ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε περιοχές πρωταθλήτριες της ανεργίας προβλέπουν τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου.

Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά 2000 θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και περιφέρειες ( πιθανόν και στον ιδιωτικό τομέα), θα έχει διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες. Θα απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους 55-67 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί το 50% του μη μισθολογικού κόστους έως του ορίου των 600 ευρώ( για αμοιβή 1200 ευρώ)

Το δεύτερο πρόγραμμα διάρκειας 7 μηνών θα απευθύνεται σε 300 άτομα 18 έως 30 ετών που ζουν στην Δυτική Μακεδονία. Οι άνεργοι θα προσληφθούν για την πρακτική τους άσκηση ( προεργασία) τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και θα αμείβονται με τον κατώτερο μισθό.

Το τρίτο πρόγραμμα θα εκτυλιχθεί στην ίδια περιφέρεια και θα αφορά 250 άτομα πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ 22 έως 39 ετών με στόχο την ανάσχεση του brain drain. H διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 μήνες και οι αμοιβές θα ανέρχονται στα 1040 ευρώ για πτυχιούχους ΑΕΙ και 990 για πτυχιούχους ΤΕΙ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Στο σχέδιο της για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των προγραμμάτων και τη σύζευξη με τους εργοδότες ανέπτυξε η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ προκειμένου να «κτυπηθεί» ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας.

Ο διοικητής κ Σπύρος Πρωτοψάλτης αναφερόμενος σε μερίδα επιχειρηματιών η οποία παραπονιέται ότι δεν βρίσκει καταρτισμένο προσωπικό , κάλεσε σε διάλογο τους εργοδότες ώστε να εντοπίσουν από κοινού της ανάγκες και τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά σε πανελλαδική εμβέλεια αλλά και σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τα εργατικά κέντρα.

Στο μικροσκόπιο θα μπει και το επίδομα ανεργίας με σκοπό να αυξηθεί το ποσό η ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και να αλλάξουν τα κριτήρια.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ παραδέχονται ότι το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ ύψους 640 εκ ευρώ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εμφάνιση του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και από τον προϋπολογισμό ο οργανισμός από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 που θα μειωθούν οι εισφορές υπέρ της εργατικής εστίας και της εργατικής κατοικίας στο πλαίσιο της κυβερνητικής δεύσμευσης για μείωση των εισφορών των μισθωτών.

Facebook Comments