Ο Τσίπρας και οι επιτελείς του αντιπολιτεύονται μ’ έναν τυφλοσούρτη που ταιριάζει σε όλα τα θέματα. Είτε ο Κυριάκος ακολουθεί διαφορετικό απ’ τον δικό τους δρόμο (όπως την δημόσια τάξη ή την ενθάρρυνση των επενδύσεων) οπότε ακολουθεί ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε κάνει βελτιώσεις πάνω στο υπάρχον πλαίσιο δίχως να το ανατρέπει ολοκληρωτικά οπότε τρώει απ’ τα «έτοιμα». Δεν είναι κακή πατέντα, είναι σαν την Κόκα-Κόλα που πάει με όλα.

Τις ίδιας ποιότητας δίλημμα βάζουν οι Συριζαίοι προς την κυβέρνηση και στην υπόθεση Novartis. Είτε θα παραπέμψουν τον Τσίπρα (μαζί με τον Παπαγγελόπουλο) οπότε θα είναι ρεβανσιστές Δεξιοί της δεκαετίας του ’50, είτε δεν θα τον παραπέμψουν οπότε θα είναι δειλοί συκοφάντες που σπιλώνουν. Κατά την Κουμουνδούρου δεν υπάρχει σανίδα σωτηρίας για την ΝΔ. Από το σύνολο της πολιτικής που ασκεί τους τρεις πρώτους μήνες της, έχει ήδη αυτοεγκλωβιστεί σ έναν θανάσιμο κύκλο που θα την ξαναστείλει στην αντιπολίτευση. Μόνο που δεν το ‘χουμε πάρει ακόμα χαμπάρι διότι τα μέσα ενημέρωσης είναι δικά της και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Μην γελάτε, αυτά πιστεύουν. Και ακριβώς επειδή πιστεύουν αυτά, θεωρούν κάθε εσωτερική συζήτηση για τα αίτια της ήττας τους περιττή και καταστροφική. Αυτό το «ο εχθρός είναι απέναντι» του Πολάκη είναι απολύτως ενδεικτικό του τρόπου που βλέπουν την σημερινή πολιτική κατάσταση. Θεωρούν ότι ως κυβέρνηση δεν έκαναν κανένα ουσιώδες λάθος (μόνο για κάτι σαχλά και ασήμαντα μιλάνε αν πιεστούν), πιστεύουν ακραδάντως ότι οι πρώτοι μήνες διακυβέρνησης του Κυριάκου είναι εξόφθαλμα αρνητικοί και ο συνδυασμός αυτών των δύο τους δημιουργεί την βεβαιότητα ότι είναι κυβέρνηση σε αναμονή. Κοντολογίς, ζουν σ’ έναν δικό τους πλανήτη.

Είναι δικαίωμα τους φυσικά. Αν νομίζουν πως θα ξαναγίνουν κυβέρνηση με δυο τεχνητά δήθεν διλήμματα που δεν τα ακούει κανείς, με μια θεωρία συνωμοσίας για τα μέσα ενημέρωσης και με μια μεταφυσική βεβαιότητα πως όλα καλά τα έκαναν αλλά ο λαός δεν το κατάλαβε, τότε με γεια τους και χαρά τους. Εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Απλώς θα είναι για το καλό τους να αντιληφθούν πως ειδικά αυτό το «τρώνε απ’ τα έτοιμα» που λένε κάθε μέρα, εκνευρίζει τον κοσμάκη. Πρώτον διότι ξέρει πως αν υπάρχουν «έτοιμα» είναι από το δικό του ξεζούμισμα και δεύτερον «τρώω από τα έτοιμα» στην λαϊκή γλώσσα σημαίνει ότι παίρνω τον κόπο του άλλου και τον τρώω εγώ που δεν το δικαιούμαι. Όταν δίνω σε κάποιον πίσω αυτά που του μάζεψαν με σκληρές και ανόητες πολιτικές, αυτό δεν είναι μομφή αλλά έπαινος.

Τέλος πάντων, κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει πολιτική ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην Κουμουνδούρου. Πορεύονται κατά βούληση και ο λαός θα κρίνει όταν έρθει η ώρα του. Που είναι ακόμα πολύ-πολύ μακριά για να ονειρεύονται κάποιοι θριαμβευτικές επιστροφές…

Facebook Comments