Ο νέος εκλογικός νόμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση έρχεται να σφραγίσει το νέο σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: Κυριαρχία Μητσοτάκη, ισχυρός δικομματισμός, πολιτική σταθερότητα.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με πλειοψηφία 200 εδρών ο εκλογικός νόμος έχει άμεση εφαρμογή, στις επόμενες εκλογές, ενώ με 151 από τις μεθεπόμενες. Ωστόσο, με αναθεώρηση της σχετικής διάταξης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν την ψηφίσουν 180 βουλευτές, θα μπορούσε η παρούσα Βουλή να αποφασίσει την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου χωρίς να απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 εδρών. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι 158 βουλευτές της ΝΔ και οι 22 του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου και εν συνεχεία να έρθει στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια πλήρη συμφωνία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ που θα τηρηθεί μέχρι τέλους.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει δυο δρόμους για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Ο πρώτος δρόμος είναι να επιδιώξει την πλήρη συμφωνία με το ΚΙΝΑΛ. Ο δεύτερος είναι να αλλάξει μόνη της τον εκλογικό νόμο, χωρίς να τον συνδέσει με τη συνταγματική αναθεώρηση και να ισχύσει αυτός από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης θα επιλέξει το δεύτερο δρόμο. Ας δούμε γιατί:

Πρώτον, η πλήρης συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛσε αυτή τη φάση φαίνεται ριψοκίνδυνη λύση. Η κρίση στρατηγικής στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά το καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή για ένα τέτοιο ζήτημα. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να μη θέλει εκλογές με απλή αναλογική, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι βουλευτές όπως ο Γιωργος Παπανδρέου ή ο Χάρης Καστανίδης θα συνταχθούν με τον Μητσοτάκη κι όχι με τον Τσίπρα;

Δεύτερον, η αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να αλλάζει άμεσα με σχετική και όχι με αυξημένη πλειοψηφία θα έδινε μελλοντικά ένα όπλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αν επιστρέψει στην εξουσία, να επαναφέρει άμεσα απλή αναλογική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τρίτο και κυριότερο: εφόσον οι επόμενες εκλογές γίνουν με απλή αναλογική (όπως έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και οι μεθεπόμενες με το νέο εκλογικό νόμο (που θα ψηφίσει η ΝΔ) στην πράξη η απλή αναλογική θα «καεί», οδηγώντας απλώς σε διπλές εκλογές. Η εξήγηση είναι προφανής: εφόσον η ΝΔ είναι πρωτο κόμμα, δε θα συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνηση και η χώρα θα ξαναπάει αμέσως σε εκλογές, αυτή τη φορά με την ενισχυμένη αναλογική που νέου εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος θα εξασφαλίζει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με 37%, ενώ μάλλον θα διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Συμπέρασμα: ο Μητσοτάκης ποντάρει στην αυτοδύναμη και ευρύτατη αποδοχή του τουλάχιστον μέχρι και τις προσεχείς εκλογές, ο Τσίπρας δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις αλλά εδραιώνεται ως ο δεύτερος πόλος και η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να δώσει μάχη για να κρατήσει ενωμένο το χώρο της, καθώς το ΚΙΝΑΛ χάνει το ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων που διεκδικούσε με την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments