Απαντώντας σε ερώτηση της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk εάν πιστεύει ότι την 31η Οκτωβρίου θα επισφραγιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο αρχηγός του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ απάντησε:

«Ελπίζω ότι θα το κάνουμε και άλλωστε ο πρωθυπουργός το υποσχέθηκε. Έχω όμως την υποψία ότι δεν θα το κάνουμε. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Είχαμε το δημοψήφισμα. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα υλοποιήσουν το αποτέλεσμα. Μόνον η Βουλή είναι αποφασισμένη να το εμποδίσει. Με δεδομένους τους νυν πολιτικούς συσχετισμούς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου».

«Δεν με καταλαβαίνει κανείς»

Σε περίπτωση βέβαια που έρθει όντως το Brexit, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει υλοποιήσει τη βασική του υπόσχεση. Δεν θα συνιστούσε αυτό δυσμενή εξέλιξη για το κόμμα Brexit του Φάρατζ;

«Πιστεύω ότι δεν με καταλαβαίνετε», απαντά ο ευρωφοβικός πολιτικός. «Και πιστεύω ότι κανείς από τα μίντια δεν με καταλαβαίνει. Εγώ είμαι επιχειρηματίας. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα ή για να αναλάβω κάποιο υψηλότερο πόστο. Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω πράγματα. Πιστεύω ότι από δημοκρατική σκοπιά η συμμετοχή στην ΕΕ ισοδυναμεί με καταστροφή. Από δε οικονομική σκοπιά θα ήμασταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε έναν ευρύτερο παγκόσμιο προσανατολισμό και διατηρούσαμε παράλληλα φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σημασία για εμένα έχει το αποτέλεσμα».

Ποιο όμως θα ήταν το αποτέλεσμα για το κόμμα του σε περίπτωση που ο Τζόνσον υλοποιήσει την υπόσχεσή του; «Το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο εάν επιτευχθεί το Brexit. Τότε θα ήμουν ευτυχής και ικανοποιημένος διότι θα είχα κάνει τη δουλειά μου. Πιστεύω ότι το συντηρητικό κόμμα είναι ανίκανο να φέρει το Brexit. Η κυρία Μέι μας είπε 108 φορές ότι θα εγκαταλείπαμε την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Δεν το κάναμε. Ο Μπόρις λέει ότι θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει. Ότι θα προτιμούσε να πεθάνει και άλλα τέτοια σαιξπηρικά. Εάν τα καταφέρει αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν το βλέπω».

Όχι σε δεύτερο δημοψήφισμα

Πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος; Δεν θα ήταν προτιμότερο να κληθούν οι πολίτες εκ νέου στις κάλπες τώρα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αλλά και τις πιθανές συνέπειες του Brexit;

«Είναι ένα επιχείρημα αυτό. Δεν γνωρίζαμε για παράδειγμα ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκός στρατός. […] Τα τελευταία τρία χρόνια μάθαμε πολλά για την ΕΕ. Το μείζον όμως είναι ότι το δημοψήφισμα ήταν η μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ενήμερος για τις προειδοποιήσεις. Το να μην υλοποιηθεί τώρα η λαϊκή βούληση παρότι όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί το είχα υποσχεθεί, θα κλόνιζε μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Αντίθετα, θα μπορούσε να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε μερικά χρόνια, όταν οι άνθρωποι θα μπορούν να αξιολογήσουν εάν το Brexit ήταν σωστό. Αλλά να γίνει τώρα, πριν καν υλοποιηθεί το Brexit, θα ήταν ανήκουστο».

Facebook Comments