«Μπορούμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε στην κυβέρνηση; Λάθος ερώτηση. Οι Αριστεροί και οι Αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν σκοπεύουν να έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό». Τάδε έφη Τσακαλώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κυβερνήσει μπορεί και να το πιστεύαμε. Μπορεί δηλαδή να μας περνούσε από το μυαλό ότι – όντως – «οι Αριστεροί και οι Αριστερές» κάνουν αυτά που πιστεύουν και δεν τους ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός. Με την εμπειρία όμως που αποκομίσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

⁃ Είτε «οι Αριστεροί και οι Αριστερές» δεν πιστεύουν σε τίποτα άλλο παρά μόνο στην εξουσία και χάριν αυτής είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν με οιανδήποτε χωρίς αρχές και αξίες. (Έτσι μόνο εξηγείται η απόφαση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευτούν με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, προσπαθώντας μάλιστα μέχρι τέλους να παραμείνουν στις καρέκλες με κάθε τρόπο).

⁃ Είτε «οι Αριστεροί και οι Αριστερές» κυβερνούν κάνοντας «αυτά που πιστεύουν», άρα η εφαρμογή του «νεοφιλελεύθερου μνημονίου» (στην οποία ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος υπήρξε πρωταγωνιστής) έγινε για λόγους αρχής και η διατήρηση στην εξουσία αγκαλιά με τον Καμμένο ήταν απλώς το μέσον κι όχι αυτοσκοπός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει ένα ερώτημα με βάση αυτά που έλεγε επί χρόνια ο Τσίπρας και τα οποία αντιφάσκουν με αυτά που λέει σήμερα ο Τσακαλώτος: Ήταν τελικά ή όχι σημαντική για «τους Αριστερούς και τις Αριστερές» η κατάληψη, η διατήρηση και επομένως και η επανάκτηση της εξουσίας ή όχι; Γιατί, όλοι θυμόμαστε ότι από τότε που ξεκίνησε η καθοδική δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας και τα κορυφαία του στελέχη υποστήριζαν ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι αυτοσκοπός κι ότι δε νοείται να γίνουν εκλογές, γιατί δεν πρέπει να πέσει πρόωρα η «πρώτη φορά Αριστερά».

Ας αποφασίσουν, λοιπόν, ως τι θα διεκδικούν από εδώ και στο εξής την ψήφο του λαού: ως αριστεροί ιδεολόγοι που δεν τους πολυ-ενδιαφέρει η εξουσία ή ως πολιτικός χώρος που θα διεκδικήσει την επανάκτησή της πάση θυσία; Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας έχει ήδη επιλέξει το δεύτερο…

Facebook Comments