Το πρόσφατο sell-off στις διεθνείς αγορές το οποίο προκάλεσαν οι φόβοι για σημαντική επιβράδυνση –ακόμα και ύφεση– της παγκόσμιας οικονομίας, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους αναλυτές της Citigroup καθώς όπως επισημαίνουν σε νέα έκθεση για τη διεθνή στρατηγική μετοχών, είναι πολύ νωρίς για να “κηρυχθεί” το τέλος της δεκαετούς bull market.

Έτσι, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi εκτιμούν πως έως το τέλος του 2020 ο παγκόσμιος δείκτης MSCI θα σημειώσει ράλι έως και 9% και τονίζουν πως αν και υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει το κύμα ανόδου στις μετοχές διεθνώς. Όπως εκτιμούν οι μετοχές των ΗΠΑ αναμένεται να υπεραποδώσουν έναντι των υπολοίπων μέσα στους επόμενους 15 περίπου μήνες, με τα κέρδη τους να αγγίζουν το 11% (δείκτης S&P 500). Για τις αναδυόμενες αγορές η Citi βλέπει κέρδη της τάξης του 7%, ενώ για τις ευρωπαϊκές 7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Citi, η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί μόλις στο 2,7% το 2020, έναντι του 3% που προέβλεπαν στις αρχές του έτους. Αυτή η επιβράδυνση θα μεταδοθεί σε όλες τις οικονομίες, με τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου να είναι σημαντικός, όπως σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος των πολιτικών εντάσεων διεθνώς.

Παρ όλο που αυτό το κλίμα δεν βοηθά τις παγκόσμιες μετοχές, η επίδρασή τους θα περιοριστεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι μειώσεις των επιτοκίων και η επανεκκίνηση του QE θα κρατήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό και έτσι η Citi τηρεί overweight θέσεις στα κρατικά ομόλογα διεθνώς καθώς και στα εταιρικά ομόλογα, τονίζοντας ότι αυτή η κατηγορία assets είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Αυτό αναμένεται να ενθαρρύνει τη μείωση των θέσεων από τις μετοχές και προς τα ομόλογα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα διαταραχθεί η bull market.

Όπως επισημαίνει η Citi, οι δείκτες της (Bear Market Checklist) στέλνουν σήμα για “αγορές στις βουτιές των μετοχών”. Ωστόσο, σημειώνει πως το 2020 αναμένεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων εταιρειών διεθνώς και κυρίως στην περιοχή της Ευρώπης και των Αναδυόμενων Αγορών, αν και εκτιμά πως οι δείκτες EPS θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 10% σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υποβαθμίσεις δεν βοηθούν τις μετοχές, ωστόσο, όπως τονίζει η Citi δεν είναι και καταστροφικές για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η ιστορία δείχνει πως σε χρονιές όπου υπήρξαν πολλές υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία, οι αγορές σημείωσαν άνοδο.

Facebook Comments