Σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας, ανάλογη με εκείνη που βιώνει επί δεκαετίες η οικονομία της Ιαπωνίας, κινδυνεύει να παγιδευθεί η Ευρωζώνη, εάν οι κυβερνήσεις της δεν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη λιτότητα και να προσφέρουν δημοσιονομική τόνωση στην ανάπτυξη.  Αυτό επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, Στίβεν Σγουόρτσμαν.

Οι προειδοποιήσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC αντηχούν τις πρόσφατες επισημάνσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά, για τις δυσμενείς προοπτικές της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων.

Ο Σγουόρτσμαν συμφώνησε ότι τα αρνητικά επιτόκια καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να διασφαλίσουν κέρδος και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Σχολίασε δε ότι η Ευρώπη φαίνεται να βλέπει τα αρνητικά επιτόκια ως «πανάκεια», ενώ έχει φτάσει σε ένα σημείο που μόνο η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ώθηση, ειδικά στη Γερμανία.

«Η εναλλακτική είναι αυτό που έκανε η Ιαπωνία επί 25 χρόνια. Δεν αναπτυσσόταν, πάγωσε. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και δεν είναι καθόλου καλό για τους πολίτες» τόνισε. «Μερικές φορές ζούμε σε έναν κόσμο με κακές εναλλακτικές και νομίζω ότι αυτό βλέπουμε να συμβαίνει τώρα» συμπλήρωσε. 

Facebook Comments