Έχασαν το πάρτι της ανόδου των ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, μετά και την επαναγορά δεν έχουν πλέον ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, με τα διαφυγόντα κέρδη να στοιχίζουν “δυνητικές” απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα σε μία μέρα όπως η χθεσινή. Αυτό υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές λέγοντας πως η ελληνική αγορά ομολόγων επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα επιδεικνύει ισχυρά ανακλαστικά στα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, οι τράπεζες κάνουν το δικό τους χρηματιστηριακό πάρτι με αφορμή τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.

 

Μετά από την περιπέτεια του PSI τα νέα ελληνικά ομόλογα αν και για την πρώτη περίοδο σημείωσαν μια σχετική κινητικότητα παρέμειναν εκτός των επενδυτικών επιλογών των αγορών αφού δεν έπαψαν να θεωρούνται υψηλότατου ρίσκου.

Τα θετικά γεγονότα και τα μηνύματα της τελευταίας περιόδου επηρέασαν άμεσα τη στάση των επενδυτών που φαίνεται πως επανέρχονται στην αγορά αυτή με αξιοσημείωτες συναλλαγές που έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τιμών και αντίστοιχη πτώση των αποδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010, αισθητά χαμηλότερα από το 9% και συγκεκριμένα στο 8,37%. Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς υποχωρεί στο 9,36% (743 μ.β.), του 20ετούς στο 8,89% (671 μ.β.) και του 30ετούς στο 8,19% (589 μ.β.). Η τιμή των ομολόγων λήξεως το 2023 έχει ενισχυθεί πάνω από τα 65 σεντς ανά ευρώ από το κατώτατο σημείο των 15 σεντς που είχε βρεθεί πέρυσι.


Θετικό κλίμα

 

Είχαν προηγηθεί η θετική έκθεση της Κομισιόν, η απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων, τα καλά νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η επιτυχής έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό για δανεισμό, η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίηση αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού. Ολα αυτά συνθέτουν ένα θετικό κλίμα που όπως φάνηκε επηρέασε και την εξαιρετικά ευαίσθητη πλέον αγορά ομολόγων.

Σημειώνεται δε ότι ακριβώς λόγω αυτού του κλίματος, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι επενδυτές σπεύδουν τώρα να αξιοποιήσουν τις υψηλές αποδόσεις που εξακολουθούν να προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα εκτιμώντας κυρίως το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από αυτό το «πάρτι» απουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες όπως είναι γνωστό, μετά και την επαναγορά δεν έχουν πλέον ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.


Χρηματιστήριο

Πάντως χθες, η συνεδρίαση στο Χ.Α. έδωσε το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος, στους τίτλους των Alpha Bank (επόμενη θεωρητική αντίσταση στα 0,70 ευρώ), Πειραιώς (επόμενη αντίσταση στα 0,55 ευρώ), ΔΕΗ (επόμενη αντίσταση στα 9,16 ευρώ), Ελλάκτωρα (επόμενη αντίσταση στα 2,90 ευρώ), ΕΧΑΕ (επόμενη αντίσταση στα 7,42 ευρώ), Intralot (ισοφάρισε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που είχε σημειωθεί στις 7 και 20/2, με επόμενη αντίσταση τα 2,80 ευρώ), ΟΠΑΠ (επόμενη σημαντική αντίσταση η ζώνη 8,00 – 8,24 ευρώ), ΟΤΕ (επόμενη αντίσταση στα 8,00 – 8,50 ευρώ) και Σωλ. Κορίνθου (επόμενη αντίσταση στα 2,75 ευρώ). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και σήμερα ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών. Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ενώ το 67% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, Εθνικής, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Facebook Comments