Oι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, οι οποίες σημειώνουν ράλι από την αρχή του 2013, με τον γερμανικό δείκτη DAX να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ανοδική τους έκρηξη στο αμέσως επόμενο διάστημα και ενδέχεται να υπάρξει υποχώρηση μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της UBS.

Η τράπεζα ωστόσο επισημαίνει πως οι κυκλικοί κλάδοι θα υπεραποδόσουν των μετοχών «αξίας» το καλοκαίρι, κι έτσι η αδυναμία στις αρχές του καλοκαιριού ίσως να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.

Με τη βοήθεια του ράλι στις κυκλικές μετοχές και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, είδαμε νέα υψηλά σε όλους τους κλάδους στις αγορές του πυρήνα της Ευρώπης. Όμως οι περισσότερες κυκλικές μετοχές και οι τράπεζες, είτε δοκιμάζουν ξανά τα υψηλά του Μαρτίου είτε ορίζουν ένα χαμηλότερο υψηλό – κυρίως οι κλάδοι των αυτοκινητοβιομηχανιών και των πρώτων υλών – γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως θα υπάρξει ένα νέο τεστ σε χαμηλότερα επίπεδα αργότερα, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η UBS θεωρεί ότι είναι προς το παρόν πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς ένα ευρύ ξεμπλοκάρισμα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σεσχέση με τις ΗΠΑ η υποκείμενη εικόνα στην Ευρώπη παραμένει λιγότερο ισχυρή και μετά τις πρόσφατες υπερβολικές κινήσεις, δεν ευνοείται η βιώσιμη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος, χωρίς ένα σημαντικό διάλλεμμα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS Michael Riesner και Marc Muller. Από μια κυκλική σκοπιά, αναμένουμε αργότερα τον Μάιο να διαμορφώνεται η κορυφή στην αγορά ακολουθούμενη από μια οπισθοχώρηση αρχικά τον Ιούνιο / Ιούλιο, όπως προσθέτουν. Το εάν θα έχει διάρκεια η διόρθωση εξαρτάται αποκλειστικά από την ρητορική ή/και την δράση των κεντρικών τραπεζών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, γύρω από την τόνωση του συστήματος με ρευστότητα ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές της UBS βλέπουν τον δείκτη των blue-chip της ευρωζώνης Euro STOXX 50 από τις περίπου 2800 μονάδες σήμερα, να κινείται μέχρι τις 2,868 έως το τέλος του μήνα.

Όπως προειδοποιούν πάντως,
οποιαδήποτε πτώση του Euro STOXX 50 που ωθεί το δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2.754 μονάδων θα είναι αρνητική και θα υποδηλώνει ότι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία διαμόρφωσης της κορυφής στην αγορά έχει ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δείκτης
Euro Stoxx 50 έχει αυξηθεί περίπου 6% από τις αρχές του 2013, ενώ ο DAX έχει αυξηθεί κατά 10% χτυπώντας επίπεδα ρεκόρ αυτό το μήνα.

Facebook Comments