Πρόστιμα συνολικού ύψους 620 εκατ. δολαρίων επέβαλε το τουρκικό Συμβούλιο Ανταγωνισμού σε δώδεκα τράπεζες για χειραγώγηση των επιτοκίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην ιστορία της Τουρκίας.

Η Garanti Bank ήταν η τράπεζα στην οποία επιβλήθηκε το βαρύτερο πρόστιμο, 213 εκατ. λίρες. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Εργκιούν Εζέν, δήλωσε ότι το πρόστιμο είναι υπερβολικά υψηλό. «Ο τραπεζικός τομέας είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς, δεν καθορίζουμε κανένα επιτόκιο από κοινού» αθέμιτα, είπε ο Εζέν και ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα ασκήσει έφεση.

Η αρμόδια Αρχή είχε αρχίσει έρευνα το Νοέμβριο του 2011. Οι τράπεζες κατηγορούνταν ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τις αυξήσεις επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες και τις προμήθειες και τα τέλη για τις υπηρεσίες καρτών.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο Ανταγωνισμού δεν κατηγόρησε τις τράπεζες ότι συνέστησαν καρτέλ, ενώ επισήμανε ότι τα πρόστιμα ήταν αρκετά χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν ορισμένα στελέχη της βιομηχανίας – είχε γίνει λόγος ακόμα και για πρόστιμα ύψους 2 δισ. δολ..

Όπως σημείωσε, θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα ως και 10% επί των εσόδων των τραπεζών. Τελικά τα πρόστιμα κυμάνθηκαν από 0,3% ως και 1,5%. Τα μέλη του Συμβουλίου «διαφώνησαν (. . .) για το εάν συστάθηκε καρτέλ και έτσι τα πρόστιμα ήταν χαμηλότερα», εξήγησε στέλεχος της Αρχής μιλώντας στο  Reuters.

Στην Akbank επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Yapi Kredi πρόστιμο 150 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Ζιraat Βank πρόστιμο 148 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, και στην Isbank πρόστιμο 147 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Οι άλλες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι Denizbank, Finansbank, ING Bank and TEB, η θυγατρική της HSBC στην Τουρκία, η Halkbank και η Vakifbank.

Facebook Comments