ΠΟΕ: «Ναι» στις ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα

MarketNews

ΠΟΕ: «Ναι» στις ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε επισήμως το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ σήμερα για να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους έως 7,5 δισ. δολαρίων, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η διαιτησία αναφορικά με τις επιδοτήσεις της αεροναυπηγικής εταιρείας Airbus.

Όπως αναφέρει το Reuters, το αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των 164 μελών του Οργανισμού, έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουάσινγκτον να λάβει αντίμετρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών παραγωγής των Airbus, δηλαδή τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Πρόκειται για μια τυπικότητα, αφού η διαιτησία του ΠΟΕ είχε ήδη δώσει αυτόν τον μήνα το δικαίωμα στις ΗΠΑ για αντίποινα αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσεις. Μάλιστα, η συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Dennis Shea, είπε στη συνεδρίαση  πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προτιμά να διαπραγματευτεί μια λύση, όμως «αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η ΕΕ πραγματικά βάλει τέλος στα προνόμια της Airbus από τις τρέχουσες επιδοτήσεις και διασφαλίσει πως δεν μπορούν να επανέλθουν οι επιδοτήσεις της Airbus με άλλο όνομα ή στο πλαίσιο ενός άλλου μηχανισμού».