Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για μία απολύτως αναγκαία διόρθωση, από την οποία θα φανεί αν όλο αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. ήταν βραχυπρόθεσμη κίνηση ή αν αποσκοπούσε στο να εγγραφούν υψηλότερες αποδόσεις μελλοντικά. 

Από εκεί και πέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η ενεργοποίηση ισχυρών ξένων funds στην ελληνική αγορά όπως του Delphi, της Third Point, αλλά και ισχυρών desks ξένων οίκων από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Για τις 5 και τις 6 Ιουνίου, στο μεταξύ, έχει προγραμματιστεί roadshow του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή μεγάλων εισηγμένων του 25άρη, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Μετά το ράλι έρχεται η συσσώρευση, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, έπειτα από αποδόσεις 100% και υψηλά διετίας για την αγορά, με μια σειρά από μετοχές να έχουν ήδη γράψει υψηλά έτους.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις και η ευφορία μετά την αναβάθμιση από την Fitch έχει δώσει τη θέση της στην τακτική, που δεν είναι άλλη από την κατοχύρωση ρευστότητας, μετά το σούπερ ράλι του περασμένου δεκαημέρου. Στον αντίποδα, Εθνική και Πειραιώς συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με την τελευταία να κινείται στον αστερισμό της αύξησης κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θέλει να κόψει το δικαίωμα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ήδη, η μετοχή της Πειραιώς ξεπερνάει τα 53 λεπτά και η Eurobank πλησιάζει τα 60 λεπτά.

Από εκεί και πέρα κατοχύρωση ρευστότητας παρατηρείται στην Alpha, που καταγράφει απώλειες πάνω από 4%, στα 0,6080 ευρώ,  Εθνική στο 1,25 ευρώ. Επίσης, πιέσεις βγαίνουν στις περισσότερες μετοχές του 25άρη, με την Ελλάκτωρ να υποχωρεί στα 2,42 ευρώ, Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,47 ευρώ, Βιοχάλκο στα 5,34, Jumbo στα 7,74 ευρώ, Μυτιληναίος στα 5,23 ευρώ, ΜΕΤΚΑ, στα 11,90 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 6,61 ευρώ. Οι πωλήσεις γίνονται με ένταση αφού στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments