Σκληρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την κομματική πειθαρχία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά πως είναι διατεθειμένος να προβεί ακόμα και σε διαγραφές από τις τάξεις της παράταξης, αν συνεχιστεί η οξεία εσωκομματική αντιπολίτευση.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν υπάρχουν κομματικά στελέχη «που πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια ‘IOU’ […] ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό», αντί να «κρύβονται» πίσω από τη δική του υπογραφή.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά φωτογραφίζει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι φέρεται να είχαν αντίστοιχα της ιδέες για τα αποθέματα της ΕΚΤ και τα IOUs (υποσχετικές).

Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε με νόημα πως ενώ ακούγονται διαρκώς «ηρωικές δηλώσεις» από διαφωνούντες, ο ίδιος ακόμα δεν έχει ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση για το συμβιβασμό με τους εταίρους, ο οποίος είναι μεν δύσκολος, αλλά «μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Προαναγγέλλοντας εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό μετά την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους συνεργάτες του ότι από το Σεπτέμβριο θα είναι αναγκαίο να γίνει «ένας απολογισμός και μια ολοκληρωμένη αποτίμησης της πορείας μας».

«Ο ‘κομματικός’ ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον ‘κοινωνικό’. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως για την Αθήνα η διορία για την υπογραφή του νέου προγράμματος στήριξης είναι η 20η Αυγούστου.

Ολόκληρο το κείμενο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:
«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.

Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερις παρακάτω άξονες:

  • Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, 
  • Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
  • Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
  • Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Facebook Comments