Η χώρα βρίσκεται σε καλή πορεία εξόδου από την κρίση, που μας πλήττει την τελευταία δεκαετία; Αυτό δείχνει να πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών, που ερωτήθηκαν στην τελευταία δημοσκόπηση από την εταιρία Opinion Poll. Η πλειοψηφία είναι, για τις πρώτες 100 μέρες της θητείας της, ικανοποιημένη από την κυβέρνηση κι ακόμα περισσότερο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι θα μας βγάλει από την οικονομική καχεξία των τελευταίων ετών και θα μας οδηγήσει στην σταθερότητα και την ανάπτυξη!

Η οικονομία δείχνει, επί του παρόντος, ότι είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό πιστοποιείται κι από τα πραγματικά γεγονότα. Η μείωση έως εξαφανίσεως των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, είναι ένα πρώτο ισχυρό δείγμα. Η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου σε συνδυασμό με την επιτάχυνση η και την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων, ένα δεύτερο. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χάρις στη μείωση των επιτοκίων και τη αύξηση των φορολογικών εσόδων, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καλή επίδοση της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για να δοθεί και φέτος τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα, έστω ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές εξαιτίας του επιδόματος (που ψευδεπίγραφα ονόμαζε ως δήθεν «13η σύνταξη»), είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας το κοινωνικό μέρισμα, ύψους για φέτος περίπου 200-300 εκατ ευρώ, καταβάλλεται η προσπάθεια να δίνεται σταθερά κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. 

Βεβαίως, ένα άλλο θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με μεγαλύτερη αυτή του εισαγωγικού από το 22% στο 9%, και με τη διατήρηση του αφορολογήτου, που μάλιστα αυξάνεται αν ο φορολογούμενος έχει ανήλικα τέκνα, από 1-1-2020 θα φανούν αυξήσεις, έστω και μικρές, σε μισθούς και συντάξεις, χάρις στην μείωση παρακράτησης φόρου. Κι αυτό θα συνεχιστεί με περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, που περιλαμβάνουν την κατάργηση των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την σταδιακή κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης και της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κα.

Ασφαλώς «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, μετά την κατάρριψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεμελιωδών διατάξεων του. Αλλά κυρίως τι θα γίνει με την επιστροφή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, που ορίζονται με την απόφαση του ΣτΕ κι υπολογίζονται από 2,1 δις ευρώ έως 4 δις ευρώ. Αυτά σχεδιάζεται να δοθούν σε βάθος εξαετίας, σε 72 μηνιαίες δόσεις για να μην πλήξουν την δημοσιονομική ισορροπία του κράτους. Κι υπό την έννοια αυτή, δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών!

Ωστόσο η εικόνα της νέας κυβέρνησης των 100 μόλις ημερών δεν είναι ειδυλλιακή. Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, που μπορεί να γκρεμίσει και την ίδια αλλά και τη χώρα. Είναι το μεταναστευτικό, όπου ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό είναι αρνητικός για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, όπως καταγράφει η έρευνα της Opinion. Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Λιγότεροι από τους μισούς νεοδημοκράτες ψηφοφόρους είναι ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό!

Δικαιολογημένα, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων ανησυχεί για το μείζον πρόβλημα που προκαλεί στη χώρα μας η ανεξέλεγκτη είσοδος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που απειλούν να αλλοιώσουν την κοινωνική σύνθεση και να δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή της χώρας μας σε συνθήκες αντίξοες κι εποχές λιτότητας και φτώχειας. Το πρόβλημα είναι πράγματι δύσκολο, πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο, διότι σχετίζεται με μια σειρά από εγγενή ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, που φοβάται ότι θα χάσει την εθνική της ταυτότητα. Ευτυχώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και κάνει ότι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στην χώρα μας.

Η προηγούμενη αρχιτεκτονική αντιμετώπισης του προσφυγικού κατέπεσε επίσης, μόλις ο Ερντογάν άνοιξε λίγο την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών για γεωστρατηγικούς λόγους. Οι ωρολογιακές βόμβες που άφησε η κυβέρνηση Σύριζα αρχίζουν λοιπόν να σκάνε σιγά-σιγά στα χέρια του Κυριάκου μία προς μία. Αναμενόμενο. Κυβέρνησαν οι του ΣΥΡΙΖΑ σαν ερασιτέχνες και ιδεοληπτικοί, οπότε ήταν λογικό να αφήσουν πίσω τους όχι αγαθά έργα που θα αποδίδουν θετικά, αλλά προβλήματα που είχαν κουρδιστεί να ενεργοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν στο μέλλον. Αυτός είναι ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τη νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που είναι πλέον υποχρεωμένος να επιδείξει τα ανάλογα ανακλαστικά και να βρει τρόπους να αποφύγει την παγίδα του μεταναστευτικού που του έστησαν οι προκάτοχοι του και να αποφύγει τις βόμβες εξ Ανατολών

Facebook Comments