Τη συμφωνία για το Ταμείο (European Fund for Strategic Investment/EFSI) υπέγραψαν, χθες, στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο Αντιπρόεδρος, Jyrki Katainen και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Jyrki Katainen, ερωτηθείς σχετικά με το πως το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι – κυρίως – ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ωφεληθεί, ώστε να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

“Τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται πως οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση. Μόλις επιτευχθεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, μαζί με την ΕΤΕΠ, μπορούμε να ενδυναμώσουμε το συμβουλευτικό μας ρόλο προς τον ιδιωτικό, αλλά και στον τραπεζικό τομέα, καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες επενδύσεων”, εξήγησε ο ίδιος.
Η Ε.Ε. “βλέπει” προοπτικές επενδύσεων και δυνατότητες χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα, μέσω του “σχεδίου Juncker”, στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ενέργειας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού και των υποδομών. Αυτήν την εικόνα είχε μεταφέρει, άλλωστε, στην ελληνική πλευρά ο κ. Katainen, κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του “σχεδίου Juncker”, έχει συστήσει διυπουργική ομάδα έργου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς και του Γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Το νέο Ταμείο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την πρόθεση το Ταμείο να έχει συσταθεί και λειτουργήσει έως το Σεπτέμβριο, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η ροή κεφαλαίων εντός του φθινοπώρου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών – μελών της Ε.Ε. μέσω των “έξυπνων” επενδύσεων σε τομείς και κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει οικονομική ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής, ο ΣΕΒ έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, προτείνει την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, έχει προτείνει τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

Πηγή: sepe.gr 
 

Facebook Comments