Μετά από «θρίλερ» στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κατέληξαν στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στις 12 Απριλίου 2020.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της χώρας Σέβο Πενταρόφσκι.

Άμεση ανάλυση

Πολιτικό χρόνο φαίνεται ότι κατάφερε να «αγοράσει» ο Ζόραν Ζάεφ, με τις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία να πραγματοποιούνται στις 12 Απριλίου. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας φαίνεται να ελπίζει ότι θα λάβει νέα υποσχετική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε προχτές από την ΕΕ, το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας θα ξανασυζητηθεί στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020, δηλαδή ένα μήνα μόλις μετά τις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, η ενδεχόμενη θετική προδιάθεση των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα η κάμψη των αντιστάσεων του Μακρόν θα έχει διαφανεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ο Ζάεφ θα πάει με αέρα νικητή στις κάλπες. Δεδομένων των συνθηκών λοιπόν, ο Ζάεφ πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε από τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι διαφωνίες για την ημερομηνία των εκλογών

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Η δική μας (σ.σ.: του κόμματός του, SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση προέβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν και οι εξής ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου. Τελικά, όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020».

Ο Ζόραν Ζάεφ έγραψε στο Twitter ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Ο λόγος που η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε τις αρχικές ημερομηνίες που πρότεινε ο Ζάεφ ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών.

«Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές», συμπλήρωσε αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη χώρα. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό», επεσήμανε ο απερχόμενος, πλέον, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Νωρίτερα:
Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, έχει προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. 
 
 

Facebook Comments