Έρχεται νέο τοπίο στην φορολογία από το 2020 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παίρνουν το πράσινο φως και από τους θεσμούς και μπαίνουν επισήμως στο νέο προϋπολογισμό καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες και επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενσωματώνονται ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική βάση της επεξεργασίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και δημιουργείται νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα. Εξετάζεται η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από τις 20.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση που φθάνει τα 1.300 ευρώ θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

Αφορολόγητο: Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι στο κυνήγι των ηλεκτρικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται φόρος. Οι αποφάσεις για το ύψος του φορολογικού συντελεστή, για τις e-αποδείξεις που θα λείπουν, δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 20%.

Μείωση φόρων για επιχειρήσεις, ακίνητα

Επιπλέον, οι αλλαγές στη φορολογία που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.

Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.

Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.

Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Facebook Comments