Η Κυβέρνηση δείχνει να συνεχίζει με στήριγμα την ικανοποίηση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για το σύνολο της Πολιτικής της. Το 50% δηλώνει πολύ ή λίγο ικανοποιημένο από την Κυβερνητική Πολιτική σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας της OPINION POLL, ενώ η ικανοποίηση από τις πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη φτάνει το 53%. Είναι σημαντικό δε, ότι σε ένα θέμα «κλειδί», αυτό της πορείας της Οικονομίας και των Επενδύσεων η ικανοποίηση φτάνει το 63%. Η Κυβέρνηση και ο Κ.Μητσοτάκης συγκεντρώνουν εν ολίγοις την ικανοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου κοινού από αυτό που ψήφισε τη Ν.Δ, κερδίζοντας την μάχη του Κέντρου και αγγίζοντας τμήματα της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, πως δικαιολογείται η πτώση της ικανοποίησης κατά δέκα περίπου μονάδες στην ικανοποίηση σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν στην Οικονομία αλλά και σε βασικές πρωτοβουλίες της η επίδοσή της φτάνει ακόμα υψηλότερα; Στην πρωτοβουλία της για παράδειγμα  να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μάλιστα με επιστολική ψήφο η θετική άποψη φτάνει το 76%, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 50% σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες διαλόγου από τον ΥΠ.ΕΣ Τ.Θεοδωρικάκο, ότι τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ – που αναδιπλώθηκε αργότερα- διατύπωσαν θετικές απόψεις.

Όσο και αν ψάξει κανείς, το θέμα «αγκάθι» για την Κυβέρνηση είναι το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό. Μόλις το 23,4% δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της Κυβέρνησης, με το 49% των ψηφοφόρων της Ν.Δ να κρατά την ίδια αρνητική στάση. Είναι φανερό, ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ολιγωρία στο θέμα αυτό από μια Κυβέρνηση που το δυνατό πολιτικό- επικοινωνιακό χαρτί της είναι ότι ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έτοιμη και με σχέδιο. Άλλωστε το 63.2% δηλώνει στην ίδια έρευνα ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε, ενώ είχε φανεί ότι οι ροές αυξάνονταν. Ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα είναι οι βάσεις αυτής της δυσαρέσκειας, σε συνδυασμό και με τον φόβο ότι μπορεί να υπάρχει διόγκωση του προβλήματος στο επόμενο διάστημα λόγω της κατάστασης, με την Τούρκικη επιθετικότητα και τους συνεχείς εκβιασμούς Ερντογάν περί ανοίγματος της στρόφιγγας αλλά και την αδυναμία της Ε.Ε να διαμορφώσει μια ενιαία Πολιτική για το θέμα.

Αν η Κυβέρνηση δεν πιάσει «τον ταύρο από τα κέρατα» θα βρεθεί πιθανότατα προ εκπλήξεων και από πλευράς δυσαρέσκειας και από πλευράς ακραίωn απόψεων ένθεν και ένθεν. Ενώ ο Κ.Μητσοτάκης φανέρωσε μια προοδευτική προσέγγιση για το θέμα με την ομιλία του στην Βουλή και έχουν ανακοινωθεί σειρά μέτρων, θα κινδυνεύει να μην πείθει και αυτό να επηρεάζει την συνολική της πορεία. Ποιο είναι το μυστικό; Αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Γι αυτό άλλωστε ψηφίστηκε και καλέστηκε ανάμεσα στα άλλα να διαχειριστεί και αυτό το περίπλοκο κοινωνικό, πολιτικό, ευρωπαϊκό, γεωστρατηγικό πρόβλημα.

Facebook Comments