Υποτίθεται ότι αυτή η φράση του Τσίπρα στην Βουλή, σηματοδοτεί την σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής του Σύριζα έναντι της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, κάθε αρχηγός αντιπολίτευσης είναι υποχρεωμένος κάποια στιγμή να την εκστομίσει, όχι τόσο για να φοβίσει την κυβέρνηση που έχει απέναντι του αλλά για να τονώσει το ηθικό των δικών οπαδών και στελεχών, που συνειδητοποιούν πια ότι έχουν μια ολόκληρη πολιτική έρημο να περάσουν μέχρι να ξαναδιεκδικήσουν αυτό που έχασαν.

Αυτά τα ηρωικά λόγια που υπονοούν ότι ως τώρα ήταν επιεικείς απέναντι στον Κυριάκο αλλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πλέον υποχρεώνονται να γίνουν σκληροί, μοιάζουν πιο πολύ με ανέκδοτο παρά με πολιτική δήλωση. Πρώτον διότι ο Σύριζα δεν έδωσε ούτε μια μέρα περιθώριο στην καινούρια κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα άρχισε να την χτυπά με όποιο όπλο διέθετε. Και δεύτερον διότι και η Κουτσή Μαρία ξέρει πλέον ότι αυτός ο τσαμπουκάς του Αλέξη που κάποτε ήταν φόβητρο για όποιον είχε απέναντι του, σήμερα είναι απλώς τζούφιος.

Θα περάσει πολύς καιρός ακόμα μέχρι να μπορέσει ο άλλοτε πανίσχυρος Τσίπρας να κάνει κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο από μερικές κορώνες στην Βουλή κι αυτές δίχως ακροατές. Προς το παρόν, οι δυνατότητες του εξαντλούνται στο να μαζεύει πενήντα έως εκατό νοματαίους σε μικρά χωριουδάκια και να προσπαθεί να τους πείσει να γραφτούν στον Σύριζα. Ρίχνει και κανέναν χορό μπας και γίνει πειστικότερος. Σε συνδικάτα, δήμους, περιφέρειες, επιστημονικούς συλλόγους και επαγγελματικούς χώρους, ο Σύριζα είναι παντελώς ανύπαρκτος. Δεν έχει το λοιπόν καμία δυνατότητα να κάνει αντιπολίτευση στους δρόμους, όπως λέει ο Αλέξης όταν τους πιάνει το αγωνιστικό.

Ο Αλέξης έχει έναν Γολγοθά μπροστά του. Αν και είναι βέβαιο ότι θα βρει άφθονες αφορμές να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε κυβερνητικά στραβοπατήματα, δεν πρέπει να θεωρεί διόλου βέβαιο ότι όσο θα περνά ο καιρός τόσο θα μειώνει την διαφορά του απ’ την ΝΔ και στο τέλος θα ξαναβρεθεί καβάλα στο άλογο. Όσοι βλέπουν την ιστορία ως μια μονοσήμαντη γραμμή, συνήθως τρώνε την σκόνη της. Αυτά λοιπόν τα περί τέλους της ευγένειας, μάλλον είναι παρηγοριά στον ίδιο του τον εαυτό για την προσπάθεια που έχε ι μπροστά του, παρά σοβαρές απειλές για τον Κυριάκο. Έτσι κι αλλιώς ο Αλέξης δεν διακρίθηκε ποτέ για την πολιτική του ευγένεια, τώρα θα την επιδείξει; Απλώς οι συνθήκες άλλαξαν πολύ από τότε που κατήγαγε την μια νίκη μετά την άλλη. Τώρα χρειάζεται αυτού του είδους τις δηλώσεις σαν αντικαταθλιπτικό φάρμακο για την εξουσία που έχασε, παρά ως πολιτική πρόταση προς τον ελληνικό λαό.

Facebook Comments