Ζάεφ: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να υλοποιηθεί - θα την παγώσουμε»

MarketNews

Ζάεφ: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να υλοποιηθεί - θα την παγώσουμε», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με τη συνέντευξή του στο Euronews, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική, καθώς, όπως προκύπτει, δεν είχε ληφθεί υπόψιν ένα ενδεχόμενο βέτο της ΕΕ στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της χώρας.

Η αβλεψία αυτή, την οποία έχει παραδεχτεί έμμεσα και ο Νίκος Κοτζιάς, είναι η αρχή μιας χιονοστιβάδας εξελίξεων, που οδηγούν τελικά στη μη εφαρμογή της. Τα όσα αναφέρει ο Ζάεφ για το «πάγωμα» της Συμφωνίας, τα είχε επισημάνει αρκετές μέρες νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε υπογραμμίσει την αρνητική εξέλιξη μετά το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ο κ.Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει για το εξής: «Στη Συμφωνία προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο  εσωτερικό του  το αντισυμβαλλόμενο  μέρος  εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική  εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος».

Τι αναφέρει ο Ζάεφ στο Euronews

«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους… Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο», υπογράμμισε ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός.

«Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της ΕΕ σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. «Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», επεσήμανε.