Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για σειρά θεμάτων, όπως το έκτακτο βοήθημα του Δεκεμβρίου. Τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις. Τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και τις αγορές με κάρτες. Τη μείωση φόρων στην αγορά ακινήτων και την έκπτωση φόρου για επισκευές. Τις  αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα»  και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, είπε για το κοινωνικό μέρισμα ότι αν προκύψει 1 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα -κάτι που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου- ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κρίνει και θα αποφασίσει αν θα δοθεί. «Θέλουμε να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αν προκύψει υπερπλεόνασμα θα δούμε τι θα κάνουμε». 

Ο κ. Σταικούρας απέφυγε να δεσμευτεί αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα και τόνισε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα αν δεν ξέρει καν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον προϋπολογισμό προσθέτοντας πως αν δοθεί το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μόνο για φέτος.

Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε. Αποκάλυψε ότι με τους νέους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στο 9% από 22% και όσοι έχουν έως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο, θα φορολογηθούν ακριβώς με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή που ίσχυε μέχρι στιγμής.

Διευκρίνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «θα βγει σε διαβούλευση την άλλη εβδομάδα, και θέλουμε να νομοθετήσουμε μέσα στο Νοέμβριο όπως έχουμε δεσμευτεί». Σημείωσε πως το νομοσχέδιο αφορά το νομικό κομμάτι, και θα ακολουθήσουν κι άλλα τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώνει κάθε χρόνο σταθερά φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, άμεσους και έμμεσους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά επιδιώκουμε το μη δημοσιονομικό κομμάτι να είναι ένα σταθερό ενιαίο σε βάθος τετραετίας». 

Για το αν θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση και σε ποιους πολίτες, και αν η μεσαία τάξη θα βγει κερδισμένη, ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε: «Η εικόνα που δείξατε έχει δύο μεγέθη. Τον αριθμητή (φορολογικά έσοδα) και τον παρανομαστή (πλούτος). Το ζητούμενο είναι πως αυξάνεις τον αριθμητή μέσω του παρανομαστή και όχι μέσω μέτρων λιτότητας κυρίως με υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων». 

 

Facebook Comments