Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης της οποίας το αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί λοιπόν να την κατακτήσει; Αυτό είναι το ερώτημα, που κλήθηκε να απαντήσει ο Michele Napolitano, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου Fitch Ratings στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία.

«Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο» σημείωσε, προσδιορίζοντας έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.

Όπως εξήγησε ο Fitch εστιάζει σε τέσσερις τομείς:

α) Πολιτική: Το περιβάλλον είναι πια πολύ πιο σταθερό από το 2015 και υποστηρικτικό.

β) Ανάπτυξη: Έχει βάσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει ένα βασικό συστατικό, αυτό των επενδύσεων.

γ) Δημοσιονομικά: Έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, που θα εγκαταλείπει την υψηλή φορολογία, αλ΄λα θα διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την νέα κυβέρνηση.

δ) Τράπεζες: Η ποιότητα ενεργητικού είναι πολύ αδύναμη, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ο οίκος σχεδιάζει να το αποτιμήσει με προσοχή.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον S&P αλλά και την αναθεώρηση των προοπτικών από τον οίκο DBRS σε «θετικές». Σημειώνεται ότι με βάση την βαθμολογία των Fitch, S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Moodys μας κρατάει ακόμη ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προσδοκίες για μία έκτακτη αξιολόγηση και από τον συγκεκριμένο οίκο, που πρόσφατα σε σημείωμά του επεσήμανε τα οφέλη τόσο του σχεδίου Ηρακλής όσο και της απόφασης για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Facebook Comments