H επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, που σημειώνεται από πέρυσι, ήταν εντονότερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι επίκειται μία ύφεση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Είμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης», σημείωσε σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι κοντά στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κυκλική επιβράδυνση της οικονομίας δεν οδηγεί σε ύφεση, ούτε κάθε ύφεση συνεπάγεται μία νέα κρίση. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις βασικές δυναμικές. Η συγκεκριμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης σχετίζεται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, ενώ η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανθεκτική», πρόσθεσε.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά την αύξησή του κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν μία ζοφερή προοπτική για την Ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει μία διπλή απειλή και αβεβαιότητα, από το Brexit και τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.

 

Facebook Comments