Η κυβερνητική συνεργασία Kεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων συναντά όλο και νέα εμπόδια. Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν στην δεξιά και την ακροδεξιά της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας το 48% της πρόθεσης ψήφου.

Οι τελευταίες εξελίξεις σίγουρα δεν βοηθούν τον Τζουζέπε Κόντε. Ο γαλλοϊνδικός όμιλος Arcelor Mittal, που αγόρασε τα χαλυβουργεία του Τάραντα με συνολικά 10.000 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ιταλία και να παραδώσει τα κλειδιά την κυβέρνηση.

Ένα τεράστιο πρόβλημα για τον ιταλικό Νότο, που μαστίζεται ήδη από ανεργία, η οποία ξεπερνά το 30%. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε άστοχες και επιζήμιες κινήσεις στην όλη αυτή υπόθεση. Προς το παρόν, παρά κάποιες προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί άλλος αγοραστής.

Λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού;

O Mατέο Σαλβίνι παρά τις ακραίες θέσεις του μπορεί να ελπίζει σε μια επιστροφή «στα μέγαρα της εξουσίας»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού (το πολύ σε ένα μήνα) είναι πιθανό να αποφασιστεί η διακοπή της κυβερνητικής συνεργασίας Πέντε Αστέρων και Κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μόνον να μην φτάσει η χώρα σε μια χαώδη διάλυση της βουλής και της γερουσίας αλλά να συμφωνηθεί μια ομαλή πορεία.

Το κύριο πρόβλημα είναι οι συχνές αλλαγές στάσης των «Πεντάστερων» σε διάφορα θέματα (από τις αλλαγές στο φορολογικό μέχρι και τα χαλυβουργεία) και η συνεχής συρρίκνωση των δυο κομμάτων, σύμφωνα με τα γκάλοπ. Και τα δυο μαζί δεν ξεπερνούν στην φάση αυτή το 34%. Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα και ίδρυσε τη «Ζωντανή Ιταλία», υποστηρίζει μεν την κυβέρνηση αλλά δεν χάνει ευκαιρία για να αμφισβητήσει και να αποδυναμώσει το έργο της.

Όπως διαρρέει, η υποψήφια με τη Λέγκα, Λουτσία Μπoργκοντζόνι, φέρεται να έχει προβάδισμα και στην πρόθεση ψήφου στην Εμίλια Ρομάνια με πρωτεύουσα την Μπολόνια. Μια παραδοσιακά αριστερή περιοχή, όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο. Αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό που να ανατρέψει την όλη κατάσταση, ο Ματέο Σαλβίνι, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε με τις ακραίες θέσεις του, μπορεί να ελπίζει σε μια σχετικά σύντομη επιστροφή «στα μέγαρα της εξουσίας».

Facebook Comments