16 ελληνοκινεζικές συμφωνίες μεγάλης σημασίας, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, βρίσκονται στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπινγκ, ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα.

Ως προς τον Πειραιά, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. Άλλωστε, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Σι υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το «κεφάλι του δράκου».

Εξ ου και όσον αφορά την COSCO, θα υπογραφεί,  Μνημόνιο Κατανόησης για την μέχρι κεραίας υλοποίηση του Master Plan, με το οποίο θα δηλώνεται η βούληση των δύο πλευρών να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια ανακύψουν, ενώ σημαντικά έργα υποδομής στο Λιμάνι του Πειραιά θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που σημαίνει και την ευρωπαϊκή στήριξη στο όλο project.

Οι Κινέζοι δεν θα μείνουν, όμως, μόνο στον Πειραιά. Σήμερα θα επισημοποιηθεί, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της τεράστιας ενεργειακής εταιρείας της Κίνας, της State Grid, για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Τη σχετική συμφωνία θα υπογράψουν σήμερα ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και ο πρόεδρος της State Grid Kou Wei.


Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments