Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στα σχόλια του γερμανικού Τύπου σήμερα είναι η νίκη του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Η Tagesspiegel αναμένει εξαιρετικά δύσκολο σχηματισμό κυβέρνησης: «Μετά και από αυτή την αναμέτρηση δεν αναμένεται σαφής συσχετισμός δυνάμεων. Ο εντεινόμενος κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου αναγκάζει τα κόμματα να συνάψουν πολιτικές συμφωνίες ακόμη και με εκείνους που δεν θέλουν. Σε αυτό απέτυχαν όμως μέχρι στιγμής οι σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού Σοσιαλιστές της Ισπανίας. Εάν τα ισπανικά κόμματα δεν συνετιστούν επιτέλους, τότε μπορεί να γίνουν σύντομα και πάλι εκλογές. Από την κατάσταση αυτή επωφελείται μέχρι σήμερα κυρίως το εθνολαϊκιστικό κόμμα Vox».

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Σε αντίθεση με τους δυο τελευταίους προεκλογικούς αγώνες όταν Σοσιαλιστές και συντηρητικοί ήθελαν να κινητοποιήσουν τα άκρα του πολιτικού φάσματος, αυτή τη φορά επιχείρησαν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του κέντρου. Η ρητορική ήταν αρκετά πιο μετριοπαθής ενώ υπήρξε και μεγαλύτερη προγραμματική σύγκλιση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας. Παρά ταύτα μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην επίλυση επί μέρους ζητημάτων. Διότι η Ισπανία, που εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνάται από υπηρεσιακές κυβερνήσεις, έχει μεγάλη ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο τα όποια θετικά μηνύματα δεν θα ωφελήσουν όσο οι πρωταγωνιστές δεν συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την επίλυση της καταλανικής κρίσης».

Facebook Comments