Οι θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η HSBC σε νέα της έκθεση.

Έτσι προχωρά στην αναβάθμιση της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς σε “buy” από “hold”, ενώ διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση “buy” για την Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει η HSBC, το κλίμα γύρω από την Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τους δείκτες οικονομικού κλίματος να αυξάνονται, τα spreads των ελληνικών ομολόγων να συρρικνώνονται και τις τιμές των ακινήτων να σημειώνουν άνοδο.

Έτσι, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, μία πιο θετική στάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι απόλυτα δικαιολογημένη τη στιγμή που οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν μείνει “πίσω”.

Η HSBC προσπάθησε να εντοπίσει την Αχίλλειο πτέρνα του επενδυτικού story των ελληνικών τραπεζών, εξετάζοντας τα τρία μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι “bears” της αγοράς: προκλήσεις στα έσοδα, κίνδυνοι από το derisking των ισολογισμών και αδύναμη ποιότητα κεφαλαίου. Η ανάλυσή της δείχνει ότι οι ανησυχίες είναι υπερβολικές:

Πρώτον, οι σημαντικές προκλήσεις στα έσοδα από τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα αντισταθμιστούν από τις ροές στα εξυπηρετούμενων δάνεια, ενώ στο 5% στο οποίο βρίσκεται, ο κίνδυνος από την έλλειψη αύξησης των δανείων φαίνεται περιορισμένος. Οι τάσεις υποδηλώνουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους συνεχίζουν να αναπτύσσονται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δεύτερον, η σχεδιαζόμενη μείωση των οργανικών προβληματικών περιουσιακών στοιχείων φαίνεται ότι είναι εφικτή, με τα στοιχεία να εξακολουθούν να υποστηρίζουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Περαιτέρω συστημικές λύσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών assets είναι πιθανό να είναι εθελοντικές, βοηθητικές και  συνεπώς θετικές  για τις τράπεζες.

Τρίτον, η πανευρωπαϊκή σημασία των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) σημαίνει ότι η αναθεώρηση του “οδικού χάρτη” της ΕΕ είναι απίθανος.

Η HSBC εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να δέχεται θετικές εκπλήξεις από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.

Κατά την άποψή της, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις κερδοφορίας και ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η δράση πολιτικής θα μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων και την πιθανή αρνητική επιτάχυνση των σχεδίων γύρω από τα NPEs.

Έτσι, δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τη νέα τιμή-στόχο για την Eurobank να διαμορφώνεται στο 1,04 ευρώ από 0,94 ευρώ πριν (περιθώριο ανόδου 7,9% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα), για την Εθνική Τράπεζα στα 3,30 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν (περιθώριο ανόδου 7,8% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα), για την Πειραιώς στα 4,40 ευρώ από 3,10 πριν (περιθώριο ανόδου 44,6% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) και για την Alpha Bank στα 2,48 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν (περιθώριο ανόδου 28,8% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments