Ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προαναγγείλει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, η οποία θα «αυτοχρηματοδοτηθεί» με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ.

Στο λογαριασμό του φόρου ακινήτων θα περιληφθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με φέτος καθώς είναι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας που μέχρι σήμερα έπεφταν στις χαμηλές κλίμακες του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό γιατί αν και τα ακίνητά τους είναι πολύ μεγάλης αξίας βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Όπως εκτιμάται, μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την επέκταση του συστήματος σε όλη τη χώρα τον ερχόμενο Μάιο θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο φόρο ακινήτων.

Κοινή απόφαση κυβέρνησης και θεσμών αποτελεί η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Τα νέα δεδομένα θα προσαρμοστούν στο νέο ΕΝΦΙΑ του 2020 μιας και η ισχύς των νέων τιμών θα είναι αναδρομική για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων από την αρχή του έτους.

Facebook Comments