Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το μεταναστευτικό. Είναι ένα σχέδιο λογικό, αν και σαφώς σκληρότερο από την υφιστάμενη κατάσταση. Όχι άδικα. Τα πραγματα είναι εξαιρετικά ζόρικα, ακόμα και αν δεν «επικοινωνείται». Οι αριθμοί είναι μεγάλοι, ο καιρός δεν βοηθάει και η Τουρκία δεν κλείνει την κάνουλα. Άρα, οι ελληνικές αρχές πρακτικά είναι μόνες τους, από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν παίρνει πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου χθες. Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που δεν είπαν. Για παράδειγμα, τα κλειστά προναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, θα λειτουργούν τόσο ως hotspot, αλλά και ως κέντρα κράτησης μέχρι την απέλαση μεταναστών. Επίσης, εκτός από τα κλειστά κέντρα στα νησιά, έρχονται και περί τα 10 ελεγχόμενα κέντρα στην ενδοχώρα. Εκεί θα πηγαίνουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, ακόμα και οικογένειες, με αυστηρούς κανόνες ως προς το «μπες-βγες». Αυτά, όμως, δεν θα είναι κλειστά κέντρα. 

Ακόμα, είναι σαφές ότι ο αριθμός των 20.000 μετακινήσεων από τα νησιά στην ενδοχώρα θα ξεπεραστεί, εφόσον οι ροές συνεχιστούν με τον ρυθμό του Νοεμβρίου, οπότε και μετράμε πάνω από 6.000 ανθρώπους στα ελληνικά παράλια. Ομοίως, η δυναμικότητα των κλειστών δομών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μένει να φανεί ποια θα είναι, μιας και θα μπορεί να προσαυξηθεί έως και κατά 40%, ανάλογα με τις ροές. 

Το πιο σημαντικό όμως: ό,τι και να κάνουμε, όσο η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει, η θέση μας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πάλι θα έρχονται περισσότεροι από όσους φεύγουν. Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στα παράλια της Τουρκίας είναι σαφές: «μην έρχεστε!». 

Όσο για το τι θα γίνει, αν δεν λειτουργήσει το σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος; Η πολιτική απάντηση θα ήταν «θα λειτουργήσει». Η κυνική είναι «κανείς δεν ξέρει». 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments