Η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, δήλωσε πλήρη άγνοια για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων από την Novartis, κατά την έναρξη της κατάθεσής της στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την σκευωρία «Ρασπούτιν».

Σύμφωνα με το protothema.gr, η κ. Μαραγγέλη φέρεται να είπε πως «Δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου για πολιτικά πρόσωπα. Δεν ήταν η αρμοδιότητά μου».

Ερωτηθείσα  για το αν κλήθηκε για εξέταση από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ή από αρχές του εξωτερικού η μάρτυρας είπε ότι κατέθεσε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δύο φορές, τον Οκτώβριο του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018 ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει μεταβεί στο εξωτερικό για κατάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής «φωτογράφησε» την κυρία Μαραγγέλη ως την προστατευόμενη μάρτυρα με κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Για τον λόγο αυτό μέλη της επιτροπής την ρώτησαν εάν γνωρίζει τις σχετικές καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Κελέση».

«Μόνο από δημοσιεύματα» φέρεται να είπε.

Ακόμη, ρωτήθηκε αν «Υπέπεσε στην αντίληψή σας δωροδοκία του κ. Λοβέρδου», σε άλλο σημείο για να απαντήσει «όχι» ενώ την ίδια απάντηση έδωσε σε σχετικά ερωτήματα για τους Αδ. Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο και Αν. Λυκουρέντζο.

Επίσης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για «βαλίτσες».

«Samsonite βαλίτσα με χρήματα που έφυγε από Novartis με Φρουζή για Σαμαρά δεν έχω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής από το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ και άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο» είπε σε άλλο σημείο.

Σε άλλο σημείο είπε ότι ο κ. Φρουζής είχε συναντηθεί με τους Λοβέρδο και Γ. Στουρνάρα ενώ πρόσθεσε ότι «είχα κλείσει ραντεβού και με τον τότε πρωθυπουργό. Ο Φρουζής μου είχε ζητήσει χαμηλόφωνα να το κάνω. Η συνάντηση έγινε στο Μ. Μαξίμου αλλά δεν θυμάμαι πότε».

Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει ξανά εάν υπέπεσε στην αντίληψή της η μεταφορά χρημάτων με τροχήλατη βαλίτσα. Απάντησε πως «Samsonite βαλίτσα με χρήματα που να έφυγε απο Novartis με φρουζή για Σαμαρά δεν έχω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής απο το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ και άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα:

Με την εξέταση της Μαρίας Μαραγγέλη, πρώην γραμματέως του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Aπό το χρόνο της δικής της κατάθεσης θα κριθεί αν θα εξεταστεί τελικά και ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας, Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, που επίσης έχει κληθεί για σήμερα.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ και τη Ναντίν Χαρδαλιά, η κατάθεση της κ. Μαραγγέλη παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον μετά από εκείνη του κ. Φρουζή στην Επιτροπή, όπου ο ίδιος την είχε φωτογραφίσει ως την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», κατηγορώντας την παράλληλα για απόσπαση προσωπικών στοιχείων του και χρημάτων τα οποία μετέφερε σε δικό της λογαριασμό. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι δυο τους βρίσκονται σε δικαστική διένεξη. Η κ. Μαραγγέλη έχει καταθέσει και αγωγή εναντίον της εταιρίας για την απόλυσή της, την οποία χαρακτήριζε καταχρηστική.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση του κ. Δεσταμπασίδη, για τον οποίο υπήρξαν υποψίες στο παρελθόν ότι είναι ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας. Ο ίδιος πάντως το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι δεν λέγεται ούτε Σαράφης ούτε Κελέση και πως όταν κληθεί θα πει όσα γνωρίζει, άκουσε και κατάλαβε. Για τον κ. Δεσταμπασίδη ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής ότι υπάρχει επιβαρυντικός έλεγχος της φαρμοκοβιομηχανίας για διασπάθιση διαφημιστικών κονδυλίων της εταιρίας.

Ως τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» είχε κατονομάσει τη Μαρία Μαραγγέλη και τον Φιλίστωρ Δεσταμπασίδη αντίστοιχα, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης. Τον Ιανουάριο του 2019 είχε καταθέσει μήνυση για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των υπό προστασία μαρτύρων, αλλά με τα πραγματικά τους ονόματα, που όπως υποστήριξε ήταν σε θέση να γνωρίζει από κακό συγχρονισμό που οδήγησε και τους τρεις την ίδια στιγμή έξω από τα γραφεία της εισαγγελίας διαφθοράς στο πλαίσιο των καταθέσεών τους και έτσι «είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς».

Αν και τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα δεν επιβεβαιώνεται ότι σχετίζονται με τους προστατευόμενους μάρτυρες και έχουν κληθεί στην Επιτροπή της Βουλής λόγω της απασχόλησής τους σε καίρια πόστα στη Novartis, προκειμένου να απαντήσουν αν είχαν αντιληφθεί τυχόν αθέμιτες πρακτικές και χρηματισμό πολιτικών προσώπων, θεωρείται δεδομένο ότι  υποψίες που έχουν εγερθεί θα οδηγήσουν τα μέλη της Προανακριτικής σε ερωτήσεις προς επιβεβαίωση ή διάψευση των όσων έχουν καταγγείλει οι λεγόμενοι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες για δωροδοκίες πολιτικών με τροχήλατες βαλίτσες, που έχουν προκαλέσει τις καταγγελίες περί σκευωρίας με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη άλλωστε οι υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί για τα 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Facebook Comments