Τη θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup,  όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη θέσει το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών, με στόχο να αξιοποιηθούν ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, γεγονός που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.


Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις σημείωσε παραπέμποντας στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον μήνα Νοέμβριο στις 107 μονάδες, με την ανοδική τάση να προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Παρατήρησε επίσης πως η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συμβαίνει σε μια περίοδο που οι προσδοκίες στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, κάμψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ η χώρα δανείζεται – όπως σημείωσε –  με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει πλέον στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης», ενώ «συμβάλλουν, επίσης, στην επιδίωξή μας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Facebook Comments