Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες Συνόδους του ΝΑΤΟ με αφορμή των 70 χρόνων λειτουργίας του, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη γεωπολιτική πραγματικότητα. Με τις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο και την αμφισβήτηση της αμυντικής δυνατότητας του διεθνούς οργανισμού από την Γαλλία.

Τις εργασίες της συνάντησης που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, άνοιξαν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ως οικοδεσπότης της Συνόδου και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα θέματα αγκάθια που θα τεθούν στην Σύνοδο είναι η επιθετική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν μετά την συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης και ο ρόλος του ΝΑΤΟ μετά τις πρόσφατες, απαξιωτικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Σε αποκλειστική συνέντευξη στους Financial Time, ο Κυριάκος Μητσοτάκη «προκαλεί» όπως γράφει ο τίτλος της εφημερίδας, τον Πρόεδρο Μακρόν για την δήλωση με την οποία αποκαλεί  ΝΑΤΟ «νεκρό» καθώς και για το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως επιθυμεί η όποια διένεξη των δύο χωρών να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πριν την άφιξη του σε βρετανικό έδαφος, ο  Πρόεδρος των  ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  πως θα πιέσει εκ νέου τους ηγέτες των χωρών μελών να καταβάλουν το 2% του προϋπολογισμού τους στο ταμείο του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη του 1949. Παρά δε τις ευγενείς συστάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ να μην κάνει πολιτικές δηλώσεις, εν όψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδος, ο κ. Τραμπ έπλεξε για άλλη  μια φορά το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον. Το πώς μια τέτοια δήλωση θα επηρεάσει τους βρετανούς ψηφοφόρους με την δυσανεξία που τους χαρακτηρίζει σε προεκλογικές παρεμβάσεις από το εξωτερικό, απομένει να φανεί στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδος.

Facebook Comments