Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημες δηλώσεις.

O Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην κάμερα:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Νωρίτερα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν αναλώθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και το μεταναστευτικό μετά την άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ακτοφυλακή.

Απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο.

Για τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Alpha, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πρόσθεταν: «Ηταν μια συνάντηση που δεν ήταν απλή, είχε δυσκολίες».

Κατά τις ίδιες πηγές, που επικαλείται ο Alpha, στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα. Ως προς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά» και η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει και περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.

Ως προς το μεταναστευτικό η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα ότι τι τελευταίες ημέρες, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να μαζέψει βάρκες με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλιά της. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα:

Μετά από περίπου 1,5 ώρα ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η συνάντηση ξεκίνησε με χειραψία των δύο ηγετών και οι αντιπροσωπείες κάθισαν σε κοινό τραπέζι για τις συζητήσεις, καθώς δεν ήταν τετ α τετ όπως ζήτησε η Αθήνα αλλά μεταξύ πλήρους ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας σε σχηματισμό 1+5, όπως αντιπρότεινε η τουρκική πλευρά.

Το ραντεβού των δύο ηγετών καθυστέρησε, για να ολοκληρωθεί το γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Facebook Comments