Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στις Βρυξέλλες

Deutsche Welle

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στις Βρυξέλλες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι Βρυξέλλες και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη πάρει από την περασμένη βδομάδα θέση καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Όπως επισήμανε σήμερα το πρωί, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερικής πολιτική, Γιουζέπ Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης, η ΕΕ έχει πάρει θέση για το θέμα και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να το συζητήσει με τους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ όπως είπε θα συζητηθεί και σήμερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο οποίος χαρακτήρισε το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης «ανυπόστατο» και «κενού περιεχομένου», στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μια προεργασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής.

Ελληνική πρωτοβουλία για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν προβλέπεται να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης, ωστόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε σήμερα μια πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ειδικότερα, η Έλληνας υπουργός διοργάνωσε ένα πρόγευμα εργασίας, στο οποίο παρευρέθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών περίπου 20 κρατών μελών, καθώς και οι υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας Ντιμιτρόφ και Τσεκάι.

Όπως δήλωσε το κ. Δένδιας έγινε μια «γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με στόχο να υπάρξει μια θετική εξέλιξη για τις δύο χώρες ενδεχομένως μέχρι το Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και άλλες χώρες «μπλοκάρισαν» τον Οκτώβριο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ζητώντας να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη κοινοτική διαδικασία της διεύρυνσης ώστε να γίνει πιο αυστηρή.

Δένδιας για μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης: Η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Ανυπόστατο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων».

«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας εν όψει της συνεδρίασης.