ΔΕΠΑ Υποδομών: Προθεσμία έως τις 14/2 για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 100%

Reuters

ΔΕΠΑ Υποδομών: Προθεσμία έως τις 14/2 για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 100%, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ», η οποία θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δει τα τελευταία 24ωρα το φως.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ. Κατόπιν της μερικής διάσπασης της, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ) και θα ενεργήσουν ως από κοινού πωλητές.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, έως τις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Να θυμίσουμε ότι στην ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιλαμβάνονται:

  • 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ - ΔΕΔΑ ΑΕ),
  • η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής,
  • το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε.,
  • τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Λεπτομέρειες του διαγωνισμού περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα:

Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος να δημοσιεύεται εντός της ημέρας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας.

Η βουλή ψήφισε τον περασμένο μήνα νόμο για τη μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ, τη μετονομασία της σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και την απόσχιση του κλάδου διεθνών έργων. Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για την πώληση του 65% που κατέχει το Δημόσιο στην ΔΕΠΑ Υποδομών και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μία εκ των πηγών ανέφερε στο Reuters ότι τόσο το Δημόσιο όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια ενδιαφέρονται να διαθέσουν τα ποσοστά τους, 65% και 35% αντίστοιχα, στη νέα εταιρεία.

Δεύτερη πηγή είπε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται εντός της εβδομάδας. Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να προκηρυχτεί τον Ιανουάριο.