Σε κλίμα ενότητας και μετριοπάθειας συνεδρίασε νωρίτερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όσο και για το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και της ενέργειες της χώρας μας ως εδώ και από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά ήπιο, χωρίς εντάσεις και διαφοροποιήσεις. Κρίσιμο προς αυτό ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, να μην ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, παρά να προτείνουν περαιτέρω μέτρα, όπως μια πρωτοβουλία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και προσπάθεια για επέκταση του πλαισίου κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Τουρκία, εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της γείτονος.

Κατά πληροφορίες, δε, και παρά το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν όπως είναι σήμερα. 

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, είναι στο στενό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Εξερχόμενος πρώτος ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, παρατήρησε ότι στη συνεδρίαση δεν εκδηλώθηκαν διαιρέσεις του πρόσφατου παρελθόντος στο πολιτικό σύστημα, ενώ ως προς την τοποθέτηση του κόμματός του, ανέφερε ότι αφορούσε ταυτοχρόνως την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ  Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι  σημαίνει αυτό το πράγμα».

Ο Μακάριος Λαζαρίδης (ΝΔ) επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνικη ομοψυχία και ψύχραιμη στάση», ενώ αντίστοιχα, ο κ.Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ, πρόεδρος επιτροπής εξωτερικών και άμυνας) επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα υπερασπίσει τις θέσεις της. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Facebook Comments