Το επικοινωνιακό μπαράζ της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την στρατηγική της χώρας, συνεχίστηκε και την Τρίτη, με συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να συνάψει ναυτική συμφωνία με την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τονίζοντας, ωστόσο, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί ενέργειες στον θαλάσσιο χώρο που η Τουρκία θεωρεί υφαλοκρηπίδα της.

Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ενέργειες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας [στην Ανατολική Μεσόγειο] χωρίς την εξουσιοδότησή μας, θα το εμποδίσουμε αν συμβεί».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα για να επιλύσει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με διάλογο. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που να εγγυάται τα δικαιώματα και των δύο πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία μπορεί να υπογράψει ναυτικές συμφωνίες με όλες τις χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ για τη βάση Ιντσιρλίκ

Σχετικά με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτα με επιβολή».

«Η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα», συμπλήρωσε προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για τη στάση της χώρας του.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο φλέγον, για την Άγκυρα, ζήτημα, της αγοράς οπλικών συστημάτων: «Οι S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα. Η Ρωσία μπορεί να μας παράσχει μια εναλλακτική λύση αντί των F-35, αν οι ΗΠΑ δεν τα πουλήσουν στην Τουρκία».

Facebook Comments