Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των exit polls, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 11 το βράδυ.

Σε “εκλογές ιστορικής σημασίας”, “η ώρα των ψηφοφόρων” και άλλες τέτοιες κοινότυπες εκφράσεις αναφέρονται σήμερα τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Το μέγεθος της ιστορικής σημασίας δεν είναι φυσικά εκ των προτέρων μετρήσιμο. Θα μπορεί να αξιολογηθεί σε ένα χρόνο από τώρα. Τον Δεκέμβριο δηλαδή του 2020, που σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα έχει ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, υποσχέσεις όπως αυτή, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθούν λόγω της πολυπλοκότητας των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ειδικοί σε θέματα εμπορίου, καθώς και ο Οργανισμός Διεθνούς Εμπορίου προειδοποιούν πως η οργάνωση του εμπορικού καθεστώτος Μ. Βρετανίας-Ευρώπης ενδέχεται να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, έως και μια πενταετία. Έως τότε η Βρετανία θα είναι δεμένη στο άρμα των Βρυξελλών.

Το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί ιδιαίτερα εξαιτίας των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας και μια δυναμική της τελευταίας στιγμής από πλευράς των Εργατικών. Ακόμα ένας πονοκέφαλος για την Ντάουνινγκ Στρίτ είναι η ψήφος τακτικής, που επιτρέπει το εκλογικό σύστημα, το οποίο δίνει τη νίκη σε όποιον κόψει πρώτος το νήμα – ακόμη και με μία ψήφο διαφορά. Ανεξάρτητα δηλαδή από τον αριθμό ψήφων που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Η ψήφος τακτικής, στέρησε την ευρύτατη δημοκοπική νίκη από την Τερέζα Μέι το 2017, κάτι που με όλα τα παραλειπόμενα την επόμενη διετία οδήγησαν στην παραίτηση της. Αντιθέτως η ψήφος τακτικής ωφέλησε το Εργατικό Κόμμα. Σε ένα προεκλογικό τοπίο αδιευκρίνιστο και με μεγάλο ποσοστό βουβής ψήφου, αναμένουμε να δούμε σε λίγες ώρες κατά πόσο ο κρίσιμος παράγοντας της ψήφου-τακτικής θα λειτουργήσει και ενδεχομένως αλλάξει τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων.

Facebook Comments