Σε δήλωση – βόμβα κατά της Τουρκίας προέβη ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δήλωση αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η Αθήνα επιχειρεί να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και να εξουδετερώσει με κάθε τρόπο τα επιχειρήματα που βάζει η γείτονα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός αξιωματούχος, τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική», ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και γι’ αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Facebook Comments