Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των Συντηρητικών είναι μεγάλη στις Βρετανικές εκλογές, καθώς οι Toris, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, κατακτούν την αυτοδυναμία, επιβεβαιώνοντας τα exit poll. 

Οι τελικές έδρες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο οι Συντηρητικοί φαίνεται να κερδίζουν με λιγότερες ή περισσότερες από 368 έδρες.

 

Είναι δε τόσο μεγάλη η νίκη του Τζόνσον, ώστε τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο ηγέτης των Συντηρητικών μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά της Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

Conservatives win overall majority in 2019 UK general election, passing threshold of 326 seats, with more seats yet to declare http://bbc.in/36wcNAO 

Conservatives win majority

 

 

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Τζόνσον: Η κυβέρνηση των Συντηρητικών «εξασφάλισε ισχυρή νέα εντολή»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε — όπως αναμενόταν από τους περισσότερους — τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας».

«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Κόρμπιν: Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εκλογές

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Τραμπ: Μεγάλη νίκη του Μπόρις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι φαίνεται πως σημειώθηκε «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο ΗΒ.

Οι Τόρις φαίνεται πως οδεύουν προς σαρωτική επικράτηση μετά τη χθεσινή αναμέτρηση και ο Τζόνσον δήλωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον «ισχυρή νέα εντολή» να ολοκληρώσει το Brexit, τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή για τη Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια.

«Φαίνεται πως έχουμε μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Facebook Comments