Η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη, καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν έχει την έγκριση του κοινοβουλίου της Λιβύης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιο αλλά έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Όπως αντιλαμβάνεστε ζήτησα και έλαβα από τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξή τους. Το μνημόνιο αυτό είναι κατ΄εμάς ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και γιατί καταπατά τα δικαιώματα των νησιών αλλά και γιατί δεν έχει την τυπική επικύρωσή του.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι η «συμφωνία» αυτή παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η συμφωνία δεν έχει αναρτηθεί επίσημα στον ΟΗΕ και εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει καν να αναρτηθεί.

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Δηλώσεις από την Τουρκία έχουμε δει πολλές. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό γιατί η χώρα βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά. Εκτός από την ΕΕ είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τις ΗΠΑ και των πρέσβη τους που επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό μπορεί να προκαλεί νευρικότητα που αντανακλάται σε δηλώσεις».

Όπως είπε όλοι οι ηγέτες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη στάση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέχεια, για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός:

«Θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη-ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της συμφωνίας, την πολιτική της νομιμοποίηση.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο

Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο

Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα».

 

Facebook Comments