Την εκτίμηση ότι η ανανέωση που επιχειρεί η Φώφη Γεννήματα είναι σωστή, αλλά αναιμική γιατί «πίσω από αυτά τα παιδιά κρύβεται μια ομάδα απαρχαιωμένων πολιτικών που ακόμα κινούν τα νήματα και το γνωρίζουν όλοι» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το 2021 είναι απογοητευτικά μακριά» και «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα».

  • Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με την κ. Γεννηματά; Έχετε επικοινωνήσει; Ποια θεωρείτε μεγαλύτερα λάθη της κ. Γεννηματά;

Όπως ξέρετε, δεν μου αρέσει να προσωποποιώ πολιτικές διαφορές και δεν μου αρέσει να πολιτικοποιώ προσωπικές διαφορές. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσει κάποιος τον πολιτικό πολιτισμό του χωρίς να κάνει εκπτώσεις και υπεκφυγές σε αυτά που θέλει να πει. Εδώ και χρόνια λοιπόν επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος: ξεχνάμε ότι το παν σήμερα στην πολιτική είναι το τι λες για τα προβλήματα του κόσμου και όχι το αν θα αλλάξεις όνομα και σύμβολα. Γι’ αυτό και διαφώνησα με τον τρόπο που στήθηκε όχι μόνο το Κίνημα Αλλαγής αλλά και παλαιότερα η Ελιά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ανάγκη να συμπορευτούμε όσοι πιστεύουμε στις ίδιες αρχές και αξίες, στο ίδιο όραμα και στις ίδιες θέσεις και προτάσεις για την ελληνική κοινωνία είναι προφανής. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό γίνεται με συμφωνίες κορυφής σε κλειστά δωμάτια και αλλαγή συμβόλων. Θέλει σκληρή δουλειά και άνοιγμα στη βάση, να ακούσεις κάθε πολίτη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, και να οικοδομήσεις θέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Θέλει και δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να νιώσουν το δικαίωμά τους να συνδιαμορφώνουν το μέλλον τους. Με εξαίρεση την εκλογή προέδρου το 2017, τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν δόθηκε πραγματικά ο λόγος στον πολίτη. Αποκορύφωμα το τελευταίο συνέδριο-παρωδία του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα να πούμε «φτάνει πια».

  • Το 2021 θα διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ;

Το 2021 είναι απογοητευτικά μακριά. Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα, γιατί κάθε μέρα που περνάει συνθλιβόμαστε κάτω από το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Το ακούς παντού. Και εκατοντάδες στελέχη μας δεν συμβιβάζονται με το ρόλο κομπάρσου. Θέλουν να σηκώσουν, ξανά, ψηλά το κεφάλι. Προσωπικά αυτό που με ενδιέφερε ήταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με τις τελευταίες «αποφάσεις» αυτή περνάει υποχρεωτικά μέσα από το ΚΙΝΑΛ. Σταθμίζω τα πάντα, κάθε πράγμα στον καιρό του. Θέλω να βοηθήσω να χτίσουμε ξανά ένα όραμα ελληνικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό που μεταφράζεται σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα σήμερα. Να αποκτήσουμε πολιτικό προσωπικό με νέες αντιλήψεις, να ανοίξουμε το χώρο μας, με ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες θέλουν, μέσα από αυτόν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Η νέα γενιά πολιτικών πρέπει να διεκδικήσει την εξουσία έτοιμη να την απολέσει. Γιατί; Διότι αν η εξουσία δεν πάει σε θεσμούς που λογοδοτούν στον πολίτη, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, δεν θα μπορέσει να επαναπατρίσει τη νέα γενιά που έχει φύγει. Και θέλει κόμματα ανοιχτά και δημοκρατικά που καλωσορίζουν τον κόσμο που θέλει να συνεισφέρει. Αυτά διεκδικώ είτε είμαι είτε όχι στην ηγεσία κάποιου κόμματος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως έπρεπε να υπάρξει ο συγχρονισμός με το ΚΙΝΑΛ κυρίως για λόγους οικονομικούς, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία του κόμματος λόγω των πολλών χρεών του. Ποια είναι η δική σας πρόταση και το δικό σας επιχείρημα, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό οικονομικό ζήτημα; Το χρέος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μεγαλύτερο και δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμο από αυτό της ΝΔ. Είναι τεράστιο λάθος να το εργαλειοποιούμε, για να δικαιολογήσουμε λάθη πολιτικής διαχείρισης. Οδηγεί τα πάντα σε αδιέξοδο.

Facebook Comments